Volkswagen va transforma o insulă grecească într-o zonă verde cu mașini electrice, panouri solare și energie eoliană

Volkswagen și autoritățile din Grecia au anunţat că au semnat un acord pentru “decarbonificarea” insulei Astypalea din Marea Egee, unde vor fi folosite mașini exclusiv electrice, iar energia va proveni de la panouri solare și eoliene.

Astypalea este o insulă cu o suprafață de 97 de kilometri pătrați din Marea Egee cu o populație de numai 1.300 de locuitori, dar cu peste 72.000 de turiști anual.

Denumit “Smart and sustainable island’ (“Insula inteligentă şi durabilă”), acest proiect îşi propune să înlocuiască autovehiculele care circulă în prezent cu 1.000 de automobile electrice Volkswagen.

Statul grec se angajează să pună la dispoziţie şase milioane de euro pentru a încuraja retragerea autovehiculelor vechi, în timp ce Volkswagen va oferi vehicule la preţuri mici locuitorilor sau antreprenorilor din Astypalea, potrivit unei surse guvernamentale elene.

Proiectul, care urmează să se deruoeze pentru o perioadă inițială de șase ani, va contribui la obiectivul dezvoltării „unei insule model pentru mobilitate neutră din punct de vedere climatic”.

Bazat pe dezvoltarea unei rețele de transport electrificate, schema va include un serviciu de ridesharing complet electric și un serviciu de sharing a vehiculelor care oferă mașini electrice, scutere electrice și biciclete electrice. Utilizatorii vor putea rezerva aceste tipuri de transport folosind o „aplicație de mobilitate”.

Vehiculele comerciale și cele utilizate de poliție și serviciile de urgență, precum și de flotele publice, vor deveni electrice, în timp ce Volkswagen va dezvolta atât infrastructura de încărcare publică, cât și cea privată pe insulă.

“Astypalea oferă o privire asupra viitorului” utilizării energiei verzi, a subliniat viceministrul grec al Afacerilor Externe, Costas Fragkogiannis, în cadrul prezentării acestui proiect în videoconferinţă cu directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, premierul Kyriakos Mitsotakis şi primarul din Astypalea, Nikolaos Komineas.

În acest moment, serviciu de transport public de pe insulă este format din două autobuze, gigantul german din industria automobilelor declarând că „cererea de energie este satisfăcută aproape în totalitate de sursele de combustibili fosili”.

Însă, proiectul vizează o combinație de infrastructură de transport și încărcare electrifică alimentată cu surse regenerabile, cum ar fi cele solare și eoliene, pentru a ajuta la schimbarea acestui lucru.