“Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare” are ca temă în 2023: Păsările migratoare şi APA!

“Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare” are ca temă în 2023: Păsările migratoare şi APA!

Marcarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” a fost făcută la propunerea Secretariatului Convenţiei privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) şi a Secretariatului Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA).

       

          Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este sărbătorită la nivel mondial, de două ori pe an,  în a doua săptămână a lunilor mai și octombrie.

          Celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”, are ca temă in 2023: Păsările migratoare şi APA!

Apa este fundamentală pentru viața pe planeta noastră. Marea majoritate a păsărilor migratoare se bazează pe ecosistemele acvatice în timpul ciclului lor de viață. Zonele umede interioare și de coastă, râurile, lacurile, pâraiele, mlaștinile și iazurile sunt vitale pentru hrănire, băutură sau cuibărit, precum și ca locuri de odihnă și de alimentare în timpul călătoriilor lor lungi.

Din păcate, ecosistemele acvatice devin din ce în ce mai amenințate în întreaga lume, la fel și păsările migratoare care depind de ele. Cererea umană în creștere pentru apă, precum și poluarea și schimbările climatice, au un impact direct asupra disponibilității apei curate și asupra stării de conservare a multor păsări migratoare.

Campania din 2023 de Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare va evidenția importanța apei pentru păsările migratoare și va identifica acțiuni cheie pentru protejarea resurselor de apă și a ecosistemelor acvatice.

Proiectele Apecurateasumate si Focuustogreenecolife sustinute de Aqua Carpatica isi continua demersurile privind actiunile de informare si constientizare privind resursele de apa si protectia mediului inconjurator.

Cele două zile de vârf ale Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare din 2023 sunt 13 mai și 14 octombrie, reflectând natura ciclică a migrației păsărilor cu perioade variate de migrație în emisferele nordice și sudice.

          Cercetările au evidențiat faptul că aproximativ 1 milion de păsări marine mor anual datorită ingerării unor obiecte din material plastic.

          CMS și AEWA încurajează cooperarea internaţională pentru monitorizarea, cercetarea ştiinţifică, stoparea declinului speciilor de păsări şi a habitatelor lor, în aria geografică de răspândire, prin luarea de măsuri coordonate pentru menţinerea speciilor migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea lor la o asemenea stare.

Gestionarea şi conservarea eficientă a păsărilor migratoare necesită acţiunea concertată a tuturor statelor în interiorul graniţelor de sub jurisdicţia lor naţională, unde astfel de specii îşi petrec orice parte a ciclului lor de viaţă. Cooperarea internaţională între guverne, ONG-uri şi alte instituţii este necesară pentru conservarea speciilor periclitate, care migrează în afara graniţelor de sub jurisdicţia naţională.

          Cu prilejul Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și administratorii parcurilor naționale și naturale vor organiza activități de informare și conștientizare publică cu privire la necesitatea protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor în care trăiesc, vizite în ariile naturale protejate, informări mass-media, bird-watching, ecologizări pe malul râurilor, lacurilor, plajelor, concursuri tematice, expoziții foto, distribuirea de materiale informative, etc.