Bilanțul unei noi acțiuni a ONG-ului Act for Tomorrow România arată așa: 100 de persoane au colectat, în cinci ore, 2.200 de kilograme de deșeuri. Curățenia a fost făcută în parcul Tăbăcăriei, din Constanța, dar și în lacul cu același nume, unde au intervenit și scafandri.
Voluntarii și organizatorii evenimentului au intervenit atât pe maluri, dar și pe ape cu bărci pneumatice, caiace și scafandri. Peste 280 de saci, însumând aproximativ 2.200 kg de deșeuri, au fost colectați în cadrul evenimentului de ecologizare organizat de Act for Tomorrow, cu sprijinul Kaufland Romania, în cadrul programului „Acționăm pentru Ape!”.
„Credem că cel mai important aspect, necesar pentru salvarea lacului Tăbăcăriei, este găsirea unor soluții pe termen lung în administrarea acestuia. Astfel, facem apel către Guvernul României pentru găsirea de urgență a unor soluții pentru administrarea lacului Tăbăcăriei, astfel încât acest loc să ajungă în administrarea unor instituții publice competente, care să îi valorifice potențialul, să îl îngrijească corespunzător și să prevină poluarea cu deșeuri”, au transmis organizatorii.
Unul dintre parteneri locali a fost Administrația Bazinală De Apă Dobrogea-Litoral – Apele Romane Dobrogea-Litoral, din partea căreia au participat 30 de voluntari.
Organizatorii au transmis că au vrut să redea frumusețea lacului (care se întinde pe o suprafața de cca. 99 de hectare) și a parcului Tăbăcăriei și au vrut să se asigure că lebedele, pelicanii și peștii care înoată în apele lacului nu vor mai fi afectați de poluarea cu deșeuri a apelor de aici.
A doua zi după acțiunea de ecologizare, pentru a preveni poluarea cu deșeuri a zonei, ONG-ul a amplasat, alături de Primăria Constanța, numeroase coșuri de gunoi pe malul lacului.
În ultima sâmbătă din august, ecologiștii de la Act for Tomorrow au adunat, în cinci ore, 1.500 de kilograme de deșeurile de pe malurile și din râul Olt. Aceștia au făcut un apel la autorități, să ia măsuri urgente, căci apele României sunt sufocate de deșeuri.
„Apele României și malurile acestora nu ar trebui să arate ca niște gropi de gunoi. România are nevoie de măsuri urgente din partea autorităților publice locale și centrale, pentru a stopa dezastrul ecologic generat de deșeurile care sufocă apele României. De asemenea, este nevoie parteneriate reale între mediul public, privat și societate civilă pentru a putea fi identificate și implementate cele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea poluării apelor cu deșeuri”, a transmis Act for Tomorrow.