În meniu – tabelul lui Mendeleev

Vă mai amintiți cum în anii 90 pe tejghelele magazinelor au apărut ”cuburile de bulion”, ”sucurile presate” și alte ”bucate” necunoscute anterior? Asta în timp ce în magazine domnea deficitul de produse naturale, pensiile și salariile nu erau achitate luni în șir și populația chiar a început să caute salvare în acești substituenți alimentari, relativ ieftini. Ai aruncat un cub presat de bulion în apă – și ai hrănit familia. Pe atunci nici nu ne puteam închipui cu ce ne alimentăm de fapt și ce fel de sucuri le dăm copiilor.

Cu timpul, moda pentru bucatele brichetate s-a calmat, dar asta nu înseamnă că chimia a dispărut de pe tejghelele magazinelor. Dimpotrivă, ea a eliminat practic tot ce era natural. Noi nici n-am reușit să observăm… Pentru noi gătesc chimiștii, nu bucătarii

Lista celor mai periculoase E-uri Azi savanții și nutriționiștii recunosc deschis: în prezent nu există produse alimentare care să conțină 100% ingrediente naturale, în exclusivitate.

Azi un produs natural este visul consumatorului și coșmarul producătorului.

Excesul cererii în raport cu oferta este considerat azi un argument formal în folosul aditivilor alimentari de care abundă sosurile, checurile, tortele, maioneza și chiar pîinea și crupele. Nouă ni se spune: agricultura mondială nu mai poate satisface necesitățile alimentare ale omenirii.

De aceea, savanții-chimiști, care au prevăzut o asemenea stare a lucrurilor, încă din secolele trecute s-au chinuit cum să facă din 100 grame de carne un kilogram, și cum să exceleze în a face ca laptele să nu se înăcrească a doua zi după mulgere. Le-a reușit, și încă cum!

Azi, în sec. XXI, meniul nostru este alcătuit nu de bucătari, dar de chimiști și de business.

Așadar, mai doriți niște Е-uri?

Sucul natural – pură amăgeală ? Pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se menționează că OMS, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), este responsabilă de evaluarea riscurilor aditivilor alimentari pentru sănătatea omului.

Evaluarea riscurilor aditivilor alimentari este efectuată de un grup independent de experți internaționali – Comitetul mixt al experților FAO/OMS pentru aditivii alimentari (JECFA).

Cu alte cuvinte, la nivel mondial ”pot fi utilizați doar acei aditivi alimentari, care au trecut proba de evaluare a securității JECFA, în rezultatul căreia ei au fost recunoscuți inofensivi pentru sănătatea consumatorilor”.

Este vorba și despre așa numitele suplimente naturale, și despre cele sintetice. Apoi, după evaluarea riscurilor, autoritățile naționale pot elibera autorizații ce permit utilizarea unor sau altor aditivi la producerea anumitor produse alimentare, într-o anumită doză. Autorităților naționale le este recomandat să supravegheze folosirea aditivilor alimentari în procesul de producere autohton, dar și în sectorul importurilor. (sursa:noi.md)