3 restaurante raw vegane cu mâncare delicioasă

Tot mai multe restaurante raw vegane au început să apară și în București. Și asta pentru că sunt din ce în ce mai mulți adepți ai acestui stil de viață.

Cu toate acestea, conceptul nu este încă foarte clar definit pentru mulți dintre noi. Tocmai de aceea ne-am gândit să vedem ce presupune, mai exact, mâncarea raw vegană și ce tip de preparate include un astfel de meniu. În plus, îți recomandăm și câteva restaurante la care poți lua masa în București.

Ce este bucătăria raw vegană și ce preparate găsești în meniu

Deși a apărut încă de prin anul 1800, dieta a câștigat cu adevărat popularitate în ultimii 10 ani. Practic, este vorba de o „subcategorie” a veganismului, dusă un pas mai departe. Mâncarea raw vegană se bazează exclusiv pe alimente de origine vegetală și se exclude orice ar putea fi de proveniență animală (spre deosebire de adepții mâncării raw, care pot consuma crude inclusiv preparate de origine animală, precum peștele). Mai mult, alimentele nu sunt niciodată gătite la o temperatură mai mare de 40-48°C și ar trebui să fie cât mai puțin procesate. Cu alte cuvinte, să conțină cât mai puțin zahăr, făină, să nu fie pasteurizate și cât mai puțin tratate cu pesticide.

Principiul de la care se pornește este acela că, neprocesate, alimentele își păstrează nutrienții și enzimele naturale, fiind astfel mai sănătoase. Drept urmare se vor cosuma cât mai multe crudități – fructe, legume, nuci, semințe, germeni și vlăstari de plante, dar și alge marine sau cacao raw. Și se vor evita alimentele procesate. Majoritatea celor care aleg o astfel de dietă se experimentează însă, în timp, așa că găsesc tot felul de variante de a prepara masa – de la a blendui hrana așa încât să obțină tot felul de sucuri sau supe, până la a deshidrata alimentele și a germina semințe.

Trebuie acordată însă o mare atenție la modul în care sunt spălate alimentele, așa încât să fie redus riscul de îmbolnăvire din cauza pesticidelor sau bacteriilor. De asemenea, înainte de a adopta acest stil de viață, ar fi bine să consulți un medic.

Preparate raw vegane vs vegane

Așa cum spuneam, raw veganismul este o „ramură” a veganismului, ceva mai strictă. Asta înseamnă că, prin comparație, un vegan are o paletă alimentară mult mai largă.

Este adevărat că și în cazul celor din urmă se elimină din regimul alimentar toate produsele de proveniență animală – inclusiv ouă, lactate sau gelatină. Inclusiv preparatele la care s-au folosit coloranți de proveniență animală. În schimb, sunt ceva mai permisivi vizavi de modul în care sunt procesate alimentele. Așa încât, spre exemplu, spre deosebire de cei care adoptă dieta raw vegană, un vegan poate consuma cereale din comerț la micul dejun, batoane cu muesli, soia, chiftele/hamburgeri vegetarieni sau… cartofi prăjiți! În plus, au „liber” la mai multe dulciuri și deserturi (atâta timp cât laptele de vacă este înlocuit cu lapte de cocos, migdale sau soia și nu conțin ouă, miere sau gelatină).

Localuri raw vegane cu preparate extrem de gustoase

Și dacă tot am stabilit ce înseamnă, hai să vedem și unde putem găsi mâncare raw vegan. În ultima vreme au apărut și în București cofetării, bistrouri și restaurante care au acest specific. Aici rețetele sunt atent gândite și preparate așa încât să poți savura salate, feluri principale, ba chiar și dulciuri și deserturi. Noi îți recomandăm trei astfel de localuri, pe care le poți încerca cu încredere.

Bistro Raw Vegan

felii de tortu raw vegan, diferite sortimente asezate in cerc pe un platou de lemn
La Bistro Raw Vegan poți inclusiv da comandă de tort – au peste 15 sortimente din care poți alege!

Nu departe de parcul Cișmigiu, pe strada Transilvaniei nr.11, vei găsi acest bistro născut din pasiunea a două surori, Roxana și Vilarina, pentru o viață trăită frumos și sănătos. Iar ce a rezultat este un o mare varietate de preparate raw vegane – de la aperitive și salate, la supe, sushi, pizza ori lasagna, și până la pâinici, smoothie-uri sau torturi. În plus, în fiecare zi de luni până vineri, la Bistro Raw Vegan găsești meniul zilei, care include supă, fel principal și desert. Iar de Crăciun și Revelion au pregătit un meniu special pe care îl poți comanda.

Noi îți recomandăm să încerci supa de morcov și ghimbir, pachețele de primăvară cu sos și tiramisu.