Nu exista nici vocatie, nici scop al vietii, nici misiune personala. Decat daca iti sufleci manecile si le creezi tu, pentru tine. Si este MULT MAI USOR sa descoperi cine esti tu, decat sa cauti o vocatie, care nu este nimic altceva decat un termen abstract.
7 idei despre vocatie care te pot duce mai aproape de ea :
1 – Ancoreaza-te in prezent!
Cei mai multi oameni gresesc, atunci cand se raporteaza la vocatie, pentru ca se raporteaza la ceva exclusiv aflat in viitor, nedefinit. Insa iti garantez ca toti oamenii care si-au descoperit vocatia sunt oameni ai prezentului in primul rand.
Nu poti deveni acel om al prezentului, care isi traieste propria misiune, daca nu te conectezi la realitate. Si primul pas este sa incepi sa lucrezi la viata ta, sa o imbunatatesti prin decizii la inceput marunte.
Ce anume poti face acum ca viata ta sa fie mai buna?
Daca actionezi in spiritul acestei intrebari, faci deja primii pasi catre vocatie.
2 – Spune “da” experientelor noi!
Doar asa te poti descoperi pe tine, cu totul. Cand ti se propune o activitate care te scoate din zona de confort, de multe ori iesi mai castigat daca accepti, decat daca ramai intre aceiasi patru pereti ai vietii tale.
Este decizia ta daca vei mai repeta experienta respectiva, insa te asigur ca fiecare experienta noua pe care o accepti va adauga un strat personalitatii tale. Plus ca niciodata nu stii ce iti face placere cu adevarat, pana nu testezi.
Nimeni nu iti poate spune tie ce iti place cu adevarat. Tot tu vei afla, prin ceea ce vei face. Insa cei care refuza experiente sunt asemenea copiilor care spun ca nu le place un fel de mancare fara sa il guste vreodata.
Paralela pe care o pot face aici este cu probatul hainelor. Pana sa ajungi sa iti cumperi o haina faina, care iti vine tie bine, pe stilul tau, este bine sa probezi mai multe.
3 – Propune-ti obiective pe care sa le urmaresti (scopuri/teluri)
Este cel mai simplu mod de a ajunge un om de actiune. Actionand catre un scop, indiferent de natura lui, iti dezvolti abilitatea de a depasi obstacole si a gasi solutii. Dispare sentimentul de inutilitate, pasivitate, lipsa de sens.
Nu conteaza ca nu tin de un “ideal inalt”. Conteaza ce obtii in urma acestui proces. Sa cauti vocatia fara sa cauti in general activitati care sa iti aduca beneficii este ca si cum ai cere unui supraponderal cu viata puternic sedentara sa alerge direct la maraton.
Invatand sa actionezi, te antrenezi pentru cine vei deveni.
4 – Nu lasa ca ceilalti sa iti dicteze viata
Este cel mai mare pericol in calea gasirii propriei vocatii. Inca de cand suntem mici, cei din jurul nostru au tendinta sa ne spuna ce sa facem si incotro sa o luam. Parintii stiu mai bine decat noi, prietenii, profesorii etc.
Este ca un zumzet care tot preseaza propriul timpan.
Daca intri in jocul “acceptarii”, vei ajunge sa traiesti o viata care nu este a ta. Daca iti vei urma instinctul si vei face ce vrei tu si te vei indrepta incotro crezi ca e mai bine pentru tine, zumzetul o sa scada in volum.
Nu-ti imagina insa ca daca accepti sa mergi o perioada pe drumul dictat de ceilalti, vei fi lasat in pace mai apoi. Cu cat vei urma “sfaturile” altora, cu atat “zumzetul” lor va creste. Vei fi lasat sa iti urmezi calea doar atunci cand nu o vei urma pe a lor in mod evident !
Din pacate asteapta-te ca, la inceput, infrangerile tale sa aiba gust de succes pentru ei, cei care conteaza in viata ta. Asta in cazul in care ai plecat pe drumul tau si ei nu sunt de acord.
Cele mai mari crime in istoria umanitatii s-au facut in numele iubirii. In acelasi trend cele mai multe vieti irosite au fost ale celor care nu au reusit sa se desprinda de proprii parinti, care au ajuns sa le dicteze studiile, cariera, nevasta, copiii etc.
Nu este numai vina parintilor, pentru ca treaba lor este sa aiba grija de copii, ci si a copiilor, ca nu au mai ajuns adulti, sa decida singuri pentru ei.
5 – Nu conteaza importanta a ceea ce faci !
Multi oameni sunt incapabili sa se bucure de ceea ce fac cu placere din cauza unui gand incoltit, gata sa dea roade. Vocatia nu este data de importanta pe care o atribuie ceilalti oameni activitatii tale, ci este data de gradul de placere pe care il ai atunci cand faci ceea ce faci.
Poti sa cultivi rosii si sa fie asta vocatia ta, asa cum vocatia ta poate fi un aparent prost platit job de asistent maternal. Vocatia ta nu va fi data de judecata celorlalti cu privire la ce faci, ci de ceea ce crezi tu despre tine in momentul in care faci ceea ce faci.
La un moment dat, intr-o discutie cu cineva care renuntase la un apartament in Bucuresti si o cariera in IT pentru o casuta de lemn intr-un judet foarte sarac, am auzit urmatoarea definitie a vocatiei:
“Vocatia nu tine neaparat de cariera, ci de Dumnezeu. Cariera poti sa ti-o alegi mental. In momentul in care ai facut destul de multe alegeri pentru tine si esti un om muncitor, vei simti o chemare. Pentru ca vocatia este chemarea lui Dumnezeu prin care iti spune ca meriti sa te bucuri de restul vietii tale prin ceea ce faci.”
I-am uitat numele, a fost o simpla persoana care a trecut prin viata mea si care m-a impresionat cu povestea lui … cand eu eram prea tanar ca sa inteleg ceea ce imi spune.
6 – Conteaza ce fel de oameni ai in jurul tau.
Un alt prieten mi-a spus in ce fel conteaza anturajul pentru cineva care este in cautare de sine. A spus ca atunci cand prietenii tai sunt toleranti, cu greu vei vedea lumina in jurul tau si vei inainta incet. Iar cand prietenii tai sunt “suportivi”, adica – te incurajeaza in ceea ce cauti si faci, atunci te vei putea bucura de ceea ce descoperi pe parcurs.
Tolerantul ce face? Tolereaza. Pe un tolerat. Este o scara ierarhica si puternice judecati de valoare care impiedica evolutia personala a celui tolerat.
Insa reactia oamenilor din jurul tau depinde si de tine. Cand te vei bucura pentru o persoana care evolueaza si se descopera, pas cu pas, atunci cel mai probabil si altii se vor bucura pentru tine. Sa ai prieteni suportivi inseamna sa fii si tu suportiv.
7 – Relaxeaza-te!
Nu ma refer la relaxare de o bere (desi nu este exclus sa se poata intampla si asa). Proprietatea noastra, a oamenilor, este ca pe masura ce suntem mai angrenati in viata, sa adormim. Traim zile care seamana una cu alta, ani la rand in care ne refuzam, intr-un fel sau altul evolutia, decizii amanate, relatii intrate pe automatism.
Relaxarea de care vorbesc eu vine din relatia pe care o ai cu tine insuti. Din izolare de ceilalti si de tehnologie.
Din cand in cand, nu foarte des, ca sa nu isi piarda din semnificatie, cauta sa te desprinzi pentru cateva zile de ceea ce in mod evident te reprezinta. Daca esti intr-un oras mult prea aglomerat, du-te intr-o zona rurala, unde sa poti fi singur. Sau te poti duce intr-o calatorie intr-un loc care iti poate oferi intalnirea cu cea mai importanta persoana din viata ta (cu tine insuti).
Poti sa gandesti aceasta “calatorie” ca la una initiatica, in care iti dai voie sa vorbesti cu tine, in lipsa altor oameni, cunoscuti, care sa te disturbe si in lipsa automatismelor care te reprezinta in mod normal.
S-ar putea ca raspunsurile care vin atunci cand iti oferi cadrul de singuratate, cu tine, sa iti dea indicii despre cine esti, ce urmaresti, in ce directie sa o iei. Indicii care sunt adanc ingropate in ritmicitatea vietii si a relatiilor cu tot ceea ce te inconjoara in fiecare zi.
In final raman cu o singura idee pe care, daca o adopti, vei intelege cu adevarat ce trebuie sa faci de acum incolo ca sa iti descoperi vocatia:
Vocatia esti tu. Atat!