7 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală

Îngrijirea sănătății mintale este absolut esențială pentru a-ți atinge obiectivele și a te menține în formă pe termen lung. 

  • Sfaturi pentru atunci când mănânci în oraș
  • 5 poziții de yoga pentru tonifierea abdomenului
  • 3 exerciții pentru durerile de spate 100% eficiente

Sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică. Când mintea nu mai funcționează așa cum trebuie, corpul are și el de suferit. Migrenele, durerile de spate, insomnia și problemele gastrice pot indica o neregulă la nivel psihic.

Nu-ți fie teamă să recunoști că trebuie să-ți îmbunătățești sănătatea mintală. Asta nu înseamnă că ești „nebun”. Sănătatea mintală acoperă un spectru mult mai larg decât ne închipuim.

Dacă te simți foarte stresat și ai probleme de concentrare sau tulburări ale somnului, citește în continuare pentru a afla cum să scapi de aceste neplăceri și cum să ai mai bine grijă de tine.

1. Ține-ți sub control greutatea corporală

Dacă ești supraponderal sau obez, înseamnă că ai mai multă grăsime în corp decât ar trebui. Lăsând la o parte aspectul fizic, grăsimea în exces îți afectează și creierul, mai exact dezvoltarea cognitivă și abilitatea de a-ți gestiona gândurile și emoțiile.

Important nu este să fii slab, ci să elimini excesul de grăsime. Pentru asta, trebuie să adopți o dietă echilibrată și să faci mișcare.

2. Citește… orice, în special literatură suprarealistă

Femeie citind ca să-și îmbunătățească sănătatea mintală

Lectura este un instrument de bază pentru a-ți îngriji și a-ți îmbunătăți sănătatea mintală. Cititul te ajută să te concentrezi, să reții diverse informații și să corelezi faptele concrete cu ideile abstracte. 

Mai mult, cărțile îți prezintă situații în care nu te-ai regăsit până în prezent, pregătindu-te să le faci față în cazul în care te vei confrunta cu ele în viitor.

Cât despre textele suprarealiste, acestea fac asocieri neobișnuite care stimulează crearea unor noi tipare cerebrale. Citește minunata nuvelă Un medic de țară, scrisă de Franz Kafka, și povestește-ne cum ți-a influențat starea psihică!

3. Fă mai multe lucruri în același timp

Bărbat lucrând la calculator

A face mai multe lucruri în același timp este un exercițiu ideal pentru minte, care îmbunătățește abilitatea de procesare a informațiilor și întărește capacitatea de concentrare.

Chiar dacă faci mai multe lucruri simultan, ești nevoit să fii complet atent la fiecare dintre ele pentru a fi cu adevărat eficient.

4. Închide televizorul!

În general, oamenii petrec cel puțin o jumătate de oră în fața televizorului înainte de culcare. Drept urmare, se confruntă cu un un fenomen numit „datorie” sau deficit de somn. Acesta constă într-o oboseală accentuată ca urmare a faptului că nu dorm suficient.

Televizorul stă la baza acestei oboseli, deoarece îți dă o stare de bine care te face să amâni ora de culcare. Fără să-ți dai seama, îți privezi creierul de odihna de care are nevoie.

Închide televizorul și citește sau relaxează-te înainte de culcare.  Este un obicei care îți va îmbunătăți, cu siguranță, sănătatea mintală.

5. Meditația

Femeie care meditează în dormitor

Meditația limpezește mintea și alungă grijile. Pe de altă parte, stresul și emoțiile negative creează conexiuni la nivelul sistemului nervos care te împiedică să gândești limpede și care pot cauza chiar și un blocaj mintal.

Învață să meditezi pentru a te relaxa și a te elibera de emoțiile negative.

6. Activitățile de grup și sănătatea mintală

Chiar dacă îți place să stai mai mult singur, nu uita că oamenii sunt ființe sociale. Avem nevoie să împărtășim celor din jur experiențele și obiectivele noastre.

Dacă participi la activități de grup, îți întărești stima de sine și-ți consolidezi propria identitate. A fi conștient de cine ești și de ce vrei te ajută să-ți stabilești niște țeluri și să-ți găsești locul în lume.

Prin urmare, este necesară și puțină muncă în echipă!

7. Mâzgălește

Educația plastică nu are o reputație prea bună. Multe persoane renunță ușor la artă pe motiv că nu știu să deseneze. Totuși, nu trebuie să fii Frida Kahlo sau Leonardo da Vinci pentru a te bucura de beneficiile acestei activități.

Să iei un carnețel și să mâzgălești ceva pe el este de ajuns pentru a te relaxa, a-ți stimula capacitatea de concentrare și a-ți îmbunătăți memoria.

Poți încerca și o carte de colorat. Sunt din ce în ce mai populare în rândul adulților!

Coloratul îți îmbunătățește sănătatea mintală

După cum poți vedea, nu este atât de greu să-ți îmbunătățești sănătatea mintală. Trebuie doar să-ți faci puțin timp pentru tine însuți.

Îți recomandăm să iei în serios acest aspect. Nu contează cât de mult îți dorești un lucru sau cât efort depui pentru a-l obține. Dacă nu te simți bine, este imposibil să-ți atingi obiectivul.