Baterie nouă fără cobalt pentru o mai mare putere

Bateriile litiu-ion (LIB) de mare capacitate pentru alimentarea vehiculelor electrice joacă un rol din ce în ce mai important în tranziția către un sistem de transport neutru din carbon.

În prezent, chimia LIB-urilor necesită, printre alte elemente, cobalt (Co), a cărui producție contribuie la unele probleme de mediu, economice și sociale. Prin urmare, găsirea de chimie alternative pentru LIB-uri care pot reduce sau elimina nevoia de Co este o provocare majoră și o oportunitate pentru mobilitatea durabilă.

Noua substanță chimică are, de asemenea, un ciclu de viață lung și poate fi folosită pentru a rezolva alte provocări legate de baterie.

„Pentru noi, provocarea este una tehnică, dar impactul ei poate fi de mediu, economic, social și tehnologic. Suntem încântați să raportăm o nouă alternativă la cobalt prin utilizarea unei noi combinații de elemente în electrozi, inclusiv litiu, nichel, mangan, siliciu și oxigen – toate elementele mult mai comune și mai puțin problematice de produs și de lucrat.”

Potrivit cercetătorilor, densitatea de energie a noilor LIB este cu aproximativ 60% mai mare, ceea ce ar putea echivala cu o viață mai lungă și poate furniza 4,4 volți, spre deosebire de aproximativ 3,2-3,7 volți ai LIB-urilor tipice.

În plus, au o durată de viață mai lungă, deoarece pot rezista la peste 1.000 de cicluri de încărcare și descărcare, pierzând în același timp doar aproximativ 20% din capacitatea lor de stocare.

Deși Yamada și echipa sa explorau aplicații în LIB-uri, conceptele care stau la baza dezvoltării lor recente pot fi aplicate și altor procese și dispozitive electrochimice, inclusiv alte tipuri de baterii, împărțirea apei (pentru a produce hidrogen și oxigen), topirea minereului, acoperirea electrică. , și altele.