București. Protest pentru aer curat, pe 14 februarie

Pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, bucureștenii ies în stradă pentru a cere un aer mai curat. Mesajul organizatorilor este: „alegerea este între a ieși în stradă pentru sănătatea ta și a merge la cină romantică cu o mască medicinală pe față”.


Protestul este organizat de Fridays for Future Romania, WWF-România, Climate Strike România, „Ești din Sectorul 5, dacă”, Corupția ucide și Declic. Sub numele de „Aer curat, nu plămân intoxicat”, bucureștenii se vor întâlni începând cu ora 17, în fața Primăriei București, de unde vor porni în marș către Ministerul Mediului.

„În timp ce autoritățile responsabile par incapabile să gestioneze implementarea unor măsuri eficiente, păstrându-și acțiunile la nivelul declarațiilor pompoase, locuitorii își pun zilnic sănătatea în pericol pe fondul creșterii alarmante a poluării aerului”, au transmis organizatorii.

Aceștia subliniază că Iași, Cluj-Napoca, Brașov și București se află în topul celor mai poluate orașe din țară și că Bucureștiul se află pe locul 13 dintre cele 14 capitale europene analizate în cel mai recent raport Greenpeace privind mobilitatea durabilă şi calitatea aerului.

„Locuitorii orașelor din România respiră zilnic otravă și tocmai de aceea este important să fim activi în a cere autorităților să ia măsuri pentru reducerea poluării”, mai spun cele cinci ONG-uri.

Printre soluțiile pe termen scurt pe care le propun organizatorii pentru îmbunătățirea calității aerului se numără transportul durabil (flotă de autobuze 100% electrice, piste de biciclete și dezvoltarea infrastructurii pentru pietoni), spații verzi și monitorizarea adecvată a calității aerului.

„Data am ales-o special pentru că ne întrebăm cum ne putem îndrăgosti fără a putea respira. Mesajul nostru, completat de acțiunea noastră care se numește “Îndrăgostește-te de viața pe Pământ” au ca scop atragerea unui semnal de alarmă cu privire la calitatea tot mai deplorabilă a vieții pe care o avem. Fără a dori să transmitem un mesaj negativ, până la urmă alegerea este între a ieși în stradă pentru sănătatea ta și a merge la cină romantică cu o mască medicinală pe față”, au mai spus aceștia.