Reciclarea este un proces nu doar benefic pentru mediul înconjurător, ci și unul care te ajută să îți folosești creativitatea pentru a produce noi obiecte și materiale. Chiar dacă reciclarea presupune mai multe acțiuni de amploare la nivel global, oricine poate avea o contribuție în acest sens. Pentru aceasta, ai la dispoziție mai multe variante.
Care sunt cele mai comune materiale pe care le poți recicla
Un aspect important în ceea ce privește reciclarea îl reprezintă materialele care pot fi supuse acestui proces. În timp ce unele sunt imposibil de reciclat – cum ar fi paharele de plastic de unică folosință sau periuțele de dinți de plastic – altele pot fi folosite în fabricarea unor obiecte noi.
Metalele
Unele obiecte din metal pot fi reciclate, iar cele din aluminiu se numără printre acestea, deoarece sunt foarte maleabile. Dozele, cutiile de conserve, folia de aluminiu se pot recicla, iar acest proces necesită mult mai puțină energie decât în cazul extragerii de metal nou. Pentru a putea fi refolosite, aceste obiecte trebuie să fie curate și să nu conțină obiecte străine, cum ar fi șuruburile. Aluminiul poate fi reciclat la infinit.
Și alte metale neferoase pot fi reciclate, cum ar fi cuprul, zincul, nichelul, aurul și argintul, însă, deoarece sunt mai scumpe, în circulație se află cantități destul de mici.
Reciclarea sticlei
Asemenea aluminiului, și sticla poate fi reciclată la infinit, aceasta fiind, în același timp, cel mai rezistent factor poluant. Pentru a putea fi topite și folosite în fabricarea de sticle noi, sticlele vechi trebuie să fie spălate, sortate în funcție de culoare, sparte și măcinate. Sticla incoloră este mai valoroasă, deoarece poate fi reutilizată în mai multe scopuri, în timp ce aceea colorată nu poate fi folosită decât pentru fabricarea de sticle noi de aceeași culoare.
Reciclarea plasticului
Materialele plastice sunt printre cele mai dăunătoare pentru mediu, deoarece se degradează în aproximativ 500 de ani, iar în urma lor rămân substanțe chimice care se impregnează, ulterior, în sol. Din acest motiv, este mult mai sănătos pentru mediu să fie reciclate produsele din plastic deja existente, în loc să fie fabricate unele noi.
Hârtia și cartonul
Hârtia se numără printre cele mai întâlnite deșeuri, fiind utilizată în majoritatea sferelor de activitate și în multe dintre acțiunile în care te implici zilnic. Chiar dacă tehnologia ajută, astăzi, la reducerea consumului de hârtie, aceasta încă nu înlocuiește în totalitate acest produs. Problema hârtiei este reprezentată de faptul că producerea ei presupune exploatarea pădurilor, ceea ce afectează mediul înconjurător.
Hârtia este o sursă importantă de fibre de celuloză, iar reciclarea ei înseamnă o reducere a consumului de apă și curent electric și a nivelului de poluare. În funcție de tipul de hârtie și de carton, aceste deșeuri pot fi transformate în obiecte noi, dar doar dacă nu sunt pătate sau murdare.
Idei creative pentru reciclare
Înainte de a decide să arunci la gunoi obiectele pe care nu le mai folosești, poți încerca să le reciclezi tu însuți. Punând în aplicare următoarele idei creative, poți obține obiecte cu un aspect plăcut, utile și, în plus, vei contribui la reducerea cantității de deșeuri care afectează mediul înconjurător.
Idei de reciclare a hainelor vechi
Dacă ai haine pe care știi că nu o să le mai îmbraci, le poți refolosi în numeroase moduri, astfel încât să nu fie nevoie să le arunci.
De exemplu, din tricouri vechi poți realiza niște covorașe cu care să îți decorezi locuința. Trebuie doar să tai în fâșii obiectele vestimentare, pe care să le împletești, ulterior, cu ajutorul unei croșete. Astfel de covorașe îți permit să îți decorezi locuința într-un mod unic, dar și să alegi culorile dorite în funcție de preferințele tale.
O altă idee este să faci veste din tricouri sau eșarfe sau să transformi o bluză veche într-o fustă. Nu îți trebuie decât puțină răbdare și imaginație pentru a reda materialelor textile vechi un scop.
Desigur, dacă timpul nu îți permite să te ocupi de astfel de activități, poți încerca și să vinzi altor persoane hainele vechi sau să le donezi.

Idei de reciclare a plasticului
Sticlele de apă sau suc pot fi cu ușurință transformate în obiecte noi, dacă le speli și lucrezi puțin la aspectul lor. Poți forma din ele ghivece sau suporturi de pixuri, tăindu-le și vopsindu-le. Același lucru îl poți face și cu sticlele de șampon sau gel de duș, pe care le poți folosi ca organizatoare de șosete și lenjerie, de exemplu, dacă le tai transversal.
Poți folosi plasticul și pentru a crea diverse obiecte decorative sau bijuterii, dacă ai la dispoziție obiecte din plastic moale.

Idei de reciclare a sticlei
Dacă ai câteva borcane din sticlă care nu îți mai sunt de folos, le poți transforma în doar câteva minute în vaze pentru flori sau în suporturi pentru lumânări. Mai întâi, trebuie să le speli și, ulterior, le poți vopsi într-un mod original, astfel încât să obții niște elemente decorative unice.

Idei de reciclare a metalului
Și obiectele din metal pe care le ai prin casă pot fi restaurate și folosite cu noi scopuri: cutiile de vopsea pot fi utilizate ca ghivece, iar tacâmurile pot deveni piese de cuier, mai ales dacă le vopsești și le modifici ușor forma.

Idei de reciclare a obiectelor din lemn
Trecerea timpului își pune amprenta asupra aspectului mobilei tale, dar faptul că aceasta și-a pierdut din luciu sau că o ușă nu se mai închide bine nu înseamnă că trebuie să ajungă la gunoi. Dacă ai niște vopsea, de exemplu, și un corp de bibliotecă pe care te gândești să îl înlocuiești cu unul nou, îl poți transforma pe cel vechi într-o bucătărie de jucărie pentru copii. Aceștia vor fi cu siguranță încântați de idee.
O altă propunere este să transformi o scară veche din lemn în raft pentru cărți: o poți vopsi sau îi poți păstra aspectul vintage, și, ulterior, o poți poziționa pe unul din pereți. Vei obține, astfel, un mod original de a-ți decora camera.
Care sunt beneficiile reciclării
Reciclarea are beneficii din mai multe puncte de vedere, fiind, de fapt, un proces care ajută la îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare dintre noi. Aceasta are un impact pozitiv mai ales asupra mediului înconjurător, dar și asupra economiei.
Beneficiile reciclării pentru mediu
Cel mai mare efect pozitiv pe care reciclarea îl are asupra mediului este că ajută la reducerea cantității de deșeuri din natură – acestea poluează și afectează sănătatea omului și pe cea a celorlalte ființe vii. De asemenea, deșeurile sunt, de multe ori, adunate în mod necorespunzător – în spații publice, precum parcurile, la marginea orașelor sau chiar în zonele mai puțin frecventate din interiorul localităților – ceea ce duce la formarea unei imagini neplăcute a orașului și la compromiterea sănătății cetățenilor.
Mai puține deșeuri în mediul înconjurător înseamnă mai puțini poluanți eliberați în aer și o cantitate mai mică de emisii de gaze cu efect de seră în atmosferă. Reciclarea presupune ca obiectele din anumite materiale (cele care pot fi refolosite) să nu mai fie aruncate la gunoi, ci să fie adaptate pentru reutilizarea în noi scopuri.

Beneficiile reciclării pentru economie
Reciclarea este benefică și pentru economie, deoarece este un domeniu care poate genera un număr semnificativ de locuri de muncă. Există firme specializate care se ocupă cu colectarea și selectarea deșeurilor, unde este nevoie de personal pentru îndeplinirea tuturor sarcinilor necesare. De asemenea, domeniul reciclării poate fi de interes și profitabil pentru cei care se ocupă cu consultanța de mediu, dar și pentru cetățenii de rând – există diverse programe prin care aceștia pot valorifica diversele deșeuri pe care le produc în gospodărie.
Astfel, reciclarea este una dintre cele mai eficiente metode de a proteja mediul înconjurător, dar, în același timp, este și un mod prin care economia poate fi dezvoltată.
Reciclarea este un proces eficient prin care nu doar că poți contribui activ la protejarea mediului înconjurător, dar, în același timp, poți și să obții avantaje concrete pentru tine însuți: folosindu-te de creativitate și de obiectele vechi pe care le găsești prin casă, poți obține obiecte decorative și utile pe care poți chiar, ulterior, să le vinzi. Înainte de a te hotărî să arunci la coșul de gunoi un obiect, gândește-te cum îl poți refolosi, în aceeași formă sau în una prelucrată, pentru a prelungi pentru cât mai mult timp durata de viață a acestuia.