Ce flori plantăm primăvara? Odată cu venirea primăverii toate plantele revin la viață iar grădina începe să prindă culoare. Tot acum este momentul să te gândești ce flori se plantează primăvara, să îți faci un plan de amenajare și să stabilești speciile potrivite și cromatica.
Cu toate că florile bulboase, precum lalele, zambilele și narcisele înfloresc printre primele, bulbii lor se plantează toamna. Florile de primăvara înfloresc de regulă după acestea, până la finalul toamnei.
Caracteristicile florilor de primavară
Florile de primăvară decorează adesea prin culori pastelate și flori delicate și pot fi grupate în inflorescențe. Totodată, acestea pot face parte din grupa plantelor bienale sau perene, însă există și plante cu flori decorative, care ne surprind un singur sezon, ca flori anuale. Însă, printre cele mai așteptate flori de primăvară sunt cele ale magnoliei și ale pomilor fructiferi, care coloreaza viu orice livadă sau grădină.
Ce flori se plantează primăvara în grădină
Majoritatea florilor anuale se plantează primăvara, dar tot acum e momentul perfect pentru reamenajare cu flori perene. Iată mai jos câteva idei de flori ce pot fi plantate în grădină sau în jardiniere primăvara:
Panseluțele
Fiind foarte ușor de întreținut chiar și de către începători, panseluțele multicolore se dezvoltă bine în plin soare, tolerând și temperaturile ceva mai scăzute. După ce a trecut riscul de îngheț, poți să te pregătești să colorezi grădina cu ajutorul lor. Panseluțele sunt flori anuale, deci vor trebui replantate în fiecare primăvară.
Petuniile
Foarte decorative pentru balcoane și terase, petuniile în culori vibrante sunt printre cele mai apreciate flori care se plantează primăvara. Petuniile sunt adesea tratate ca flori anuale, cu toate că în zonele de origine sunt flori bienale.
Hortensiile
Hortensiile sunt arbuști cu o inflorescență bogată de flori delicate. Florile în nuanțe de violet, roz, albastru sau alb se dezvoltă în locuri cu semiumbră. Hortensiile sunt arbuști pereni, deci nu se replantează în fiecare primăvară.
Bujorii
Se spune că o floare de bujor nu trece neobservată de o domnișoară! Bujorii cu flori colorate sunt plante perene ce se pot planta primăvara la loc definitiv, unde vrei să îți înmiresmeze grădina an de an!
Mixandre
Matthiola incana este o plantă bienală, cu frunziș gri în formă de lance și flori parfumate în culori de mov, roz sau alb. Florile pot fi simple sau duble.
Mixandra se folosește pentru marginile grădinilor sau borduri. Se pot planta în locuri în care îți petreci timpul liber, pentru a te încânta cu parfumul lor minunat.
Degețel
Digitalis purpurea sunt flori de grădină rustice care înfloresc de primăvara până la finalul verii. Detețelul este o plantă erbacee, perenă, originară din Europa și Africa de Nord, apreciată pentru florile sale frumoase, care sunt în formă de clopot și variază în culori de la alb la roz și purpuriu. Adaugă Digitalis printre celelalte flori de grădină și efectul va fi pe măsura așteptărilor tale.
Margareta africană
Osteospermum se comportă ca floare anuală în condițiile climatice de la noi. Se potrivește pentru a fi plantată în grupuri de flori sau jardiniere, înflorind de primăvara până la finalul verii.
Margareta africană este populară pentru frumusețea și rezistența sa, fiind folosită frecvent în grădini și parcuri publice. Această plantă drăguță preferă solul bine drenat și plin de soare și are nevoie de udare moderată, pentru a crește frumos și sănătos.
Stânjenelul
Irisul sau Stânjenelul (Iris germanica, Iris ensata, Iris pseudacorus), este o plantă perenă, cu flori delicate ideale pentru orice gradină, ai căror rizomi se replantează anual.
Irisul este o plantă cu simbolism puternic. În mitologia greacă, acesta era considerat simbolul zeiței Iris, mesagera zeilor și personificarea curcubeului, iar în cultura japoneză, stânjenelul este asociat cu curajul și forța, fiind uneori folosit pentru a decora armurile samurailor.
Garofita de grădină
Garofițele de gradină se plantează primăvara pentru a crea o bordură cu flori colorate, sau într-o jardinieră pe balcon. Dianthus înflorește primăvara, cu flori multicolore și modele diverse.
Florile garoafei de grădină sunt, în general, de culoare roz sau alb, dar pot fi găsite și în alte culori, cum ar fi roșu, galben sau mov. În plus, acestea au un miros dulce, iar unele varietăți ale plantei sunt utilizate în parfumerie sau în industria cosmetică.
Iasomia braziliană
Jardinierele de pe balcon vor avea un aspect impresionant dacă plantezi Dipladenia. Iasomia braziliană este o plantă perenă curgătoare, care în condiții de temperaturi scăzute se comportă ca plantă anuală.
Iasomia braziliană poate ajunge la o înălțime de până la 6 metri. În plus, este ușor de crescut, preferând un sol fertil și bine drenat și o expunere la soare sau parțial la umbră. Această plantă poate fi cultivată cu ușurință atât în ghivece, cât și în grădină, fiind utilizată în special pentru acoperirea zidurilor sau a gardurilor.
Ingrijirea florilor de primăvară
Florile de primăvară se udă abundent imediat după plantare și apoi periodic, în funcție de cerințele plantei, evitând excesul de apă.
Începând din primăvară, până la finalul înfloririi, este recomandat să administrezi un îngrășământ pentru stimularea înfloririi, la interval de două săptămâni, sau doar lunar.
Pentru a favoriza formarea noilor flori, adună florile uscate.
Florile care se plantează primăvara se întrețin adesea ușor, respectând condițiile de lumină care sunt în strânsă legătură cu specia.
Pe site-ul nostru găsești o colecție impresionantă de flori de grădină de unde poți alege plantele potrivite în funcție de cerințele potrivite locului în care le vei amplasa.