Ce intelegem prin”examenul de urina”

Examenul de urina este un test de diagnostic si ajuta la identificarea substantelor si a materialului celular din urina, asociate cu diferite tulburari metabolice si renale. Analiza da indicii despre prezenta infectiilor urinare, sangerarilor la nivelul sistemului urinar, a calculilor urinari sau a anumitor boli ale sangelui, cum ar fi diabetul sau hepatita.

Cand este indicat examenul de urina?

Poate fi recomandat la internarea in spital, ca analiza de rutina sau poate fi parte a unui examen medical anual, a unei evaluari de sarcina sau parte a setului de analize necesare inainte de realizarea unei interventii chirurgicale planificate. De asemenea, examenul de urina este efectuat atunci cand o persoana prezinta simptome ale unei infectii urinare sau ale altei probleme la nivelul sistemului urinar, cum ar fi boala de rinichi. In acest caz, analiza poate fi comandata la diferite intervale de timp ca o metoda rapida de monitorizare a functiei organelor, starii de sanatate si a raspunsului la tratament.

Se recomanda examenul de urina cand o persoana prezinta:

  • Dureri abdominale
  • Dureri de spate
  • Dureri la urinare sau urinari frecvente
  • Sange in urina

Cum interpretam rezultatele examenului de urina?

Exista multe interpretari ale rezultatelor examenului de urina. Constatarile anormale sunt un indiciu ca ceva nu este in regula si ca este nevoie in continuare de evaluare. In general, cu cat concentratia substantei anormale (cantitati mari de glucoza, proteine, celule rosii in sange) este mai mare, cu atat este mai probabil sa existe o problema de sanatate. Insa, rezultatele nu arata si cauza constatarilor sau daca este vorba despre o afectiune temporara sau cronica.

Un rezultat normal al examenului de urina nu garanteaza lipsa bolii. Fie substantele detectate apar in limite normale in stadiile incipente ale anumitor afectiuni, fie cantitatile crescute de substante sunt eliberate sporadic in timpul zilei, ceea ce inseamna ca acestea pot fi omise la examinarea unei singure probe de urina. De asemenea, intr-o cantitate de urina foarte diluata, nu pot fi detectate cantitatile mici de substante chimice.

Analiza caracteristicilor fizice si chimice ale urinei se face in laborator si implica, de obicei, trei etape:

  • Examen vizual – se evalueaza culoarea, claritatea, nebulozitatea si concentratia urinei
  • Test dipstick – se examineaza compozitia chimica a urinei cu ajutorul unei benzi de test
  • Examen microscopic – se analizeaza urina la microscop pentru a identifica bacterii, celule si parti de celule