Cum tratezi insomnia, cand pandemia genereaza stres si anxietate

Tratamentul insomniei consta in terapie si medicatie.

Terapia non-farmacologică are efecte care se instalează după o anumită perioadă de la inițiere, însă este lipsită de efecte adverse și mai eficientă pe termen lung.

Terapia cognitiv comportamentală a început să fie folosită recent în tratamentul insomniei, mai ales în America de Nord și în Regatul Unit. S-a dovedit atât de eficientă încât Colegiul American al Medicilor o recomandă ca primă linie de tratament pentru insomnie.
Terapia presupune măsuri comportamentale, cognitive, restricția somnului și educație cu privire la igiena somnului:

❶ schimbarea asocierii negative a dormitorului cu starea de veghe, drept urmare, petrece timp în dormitor doar când dormi;- dacă atunci când mergi la culcare, nu adormi, ridică-te din pat după 20 de minute și mergi în altă cameră;

❷ ține un jurnal de somn, în care notează ora la care ai mers la culcare, cât a durat să adormi și când te-ai trezit, pentru a putea stabili o oră optimă de culcare și necesarul de somn, existând variații individuale pentru aceste valori;

❸ trezește-te în fiecare dimineață la aceeași oră, inclusiv în weekend.

Tehnicile de relaxare sunt utile în reducerea tensiunii musculare și a gândurilor care pot afecta instalarea somnului. Studiile arată că persoanele care le practică dorm mai mult și adorm mai repede. Există mai multe tehnici de relaxare, care pot fi practicate seara, în pat:

❶ Relaxarea musculară progresivă: tehnica presupune încordarea tuturor grupelor de mușchi pe rând, pentru ca apoi să te relaxezi conștient.

❷ Training-ul autogen, derivat din hipnoză, prin care cultivi o senzație de greutate și căldură în corp, prin tehnici verbale și vizuale;

❸ Vizualizările sunt cele mai comune forme de relaxare, în care ne închipuim scene pașnice, plăcute, care ne induc o stare de calm, ducând la scăderea pulsului și a frecvenței respiratorii. Număratul oilor poate fi încadrat în această categorie.Toate tipurile de relaxare enumerate presupun tehnici mai complicate, care pot fi învățate la cursuri dedicate acestora.

Foloseste remediul floral Bach White Chestnut (castan alb), pentru a combate insomnia generata de gandurile repetitive si ingrijorare.