Cele mai noi documentare despre mediu pe care poți să le vezi de Paște

Am făcut o selecție de documentare din 2019, despre mediu, pe care să le vizionezi în zilele de Paște. Unele sunt pline de suspans (Sea of Shadows, There’s something in the water), altele privesc spre viitor cu optimism (2040), iar unul urmărește povestea ultimei apicultoare din Europa.

There’s something in the water – 2019

Documentarul, premiat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto toamna trecută, este inspirat din cartea cu același nume, scrisă de sociologul Ingrid Waldron, care apare în film. Atât cartea, cât și documentarul, urmăresc impactul asupra sănătății a rasismului ecologic – deciziile și politicile guvernului local care expun comunitățile marginalizate la riscuri de mediu – în special pe cei de culoare și populațiile indigene din Nova Scotia, Canada.

2040  – 2019

Regizorul Damon Gameau a făcut documentarul sub forma unei scrisori vizuale în care îi arată fiicei sale de 4 ani cum va arăta lumea în 2040 dacă am pune în aplicare în prezent cele mai bune soluții care există deja. Gameau a realizat și documentarul „That sugar film” (2104) care, de asemenea, merită vizionat.

Sea of Shadows – 2019

Când cartelurile mexicane de droguri și traficanții chinezi își unesc forțele să braconeze peștele rar totoaba din Marea Cortez, metodele lor mortale amenință să distrugă absolut toată viața marină din zonă, inclusiv cea mai rară – grav amenințată cu dispariția – balenă de pe Pământ, vaquita (Phocoena sinus). Documentarul urmărește o echipă de oameni de știință dedicați, conservatori cu pasiuni pentru tehnologie, jurnaliști de investigație și agenți curajoși sub acoperire, precum și Marina mexicană, în timp ce își pun viața în pericol pentru a salva ultimele vaquitas rămase și pentru a aduce sindicatul internațional al criminalității în justiție.

Honeyland – 2019

Documentarul urmărește povestea ultimei apicultoare din Europa care trebuie să salveze albinele și să readucă echilibrul natural în zona sa din nordul Macedoniei, atunci când o familie de apicultori nomazi îi invadează pământul și îi amenință traiul.