Cercetătorii europeni obțin record de energie de fuziune

  • Rezultate de referință de la oamenii de știință și inginerii EUROfusion de la unitatea lider mondială Joint European Torus (JET) din Oxford, Marea Britanie
  • Un record de 59 de megajouli de energie de fuziune susținută demonstrează potențialul de fuziune
  • Rezultate pe deplin în conformitate cu previziunile, întărind argumentele pentru ITER
  • Energia de fuziune poate oferi o aprovizionare cu energie sigură, eficientă și cu emisii scăzute de carbon

Rezultatele record anunțate astăzi sunt cea mai clară demonstrație dintr-un sfert de secol a potențialului energiei de fuziune de a furniza energie sigură și durabilă cu emisii scăzute de carbon.

Cercetătorii de la consorțiul EUROfusion – 4.800 de experți, studenți și personal din întreaga Europă, cofinanțați de Comisia Europeană – au folosit dispozitivul Joint European Torus (JET) pentru a elibera un record de 59 de megajouli de energie de fuziune susținută.

Această realizare pe JET, cel mai mare și mai puternic tokamak operațional din lume de la sediul Autorității pentru Energie Atomică a Regatului Unit (UKAEA) din Oxford, dublează cu peste recordul anterior de energie de fuziune de 21,7 megajouli stabilit acolo în 1997. Vine ca parte a unui campanie experimentală dedicată concepută de EUROfusion pentru a testa progresele de peste două decenii în materie de fuziune și pentru a pregăti în mod optim demararea proiectului internațional ITER.

Înregistrările și datele științifice din aceste experimente cruciale reprezintă un impuls major pentru ITER, versiunea mai mare și mai avansată a JET. ITER este un proiect de cercetare a fuziunii cu sediul în sudul Franței. Sprijinit de șapte membri – China, Uniunea Europeană, India, Japonia, Coreea de Sud, Rusia și SUA – ITER își propune să demonstreze fezabilitatea științifică și tehnologică a energiei de fuziune.

Artist’s concept of plasma in the JET (photo of plasma overlaid on photo of the tokamak). Credit: UKAEA

Pe măsură ce presiunile cresc pentru a aborda efectele schimbărilor climatice prin decarbonizarea producției de energie, acest succes este un pas major înainte pe foaia de parcurs a fuziunii ca mijloc sigur, eficient și cu emisii reduse de carbon de abordare a crizei energetice globale.

Citate

pe evidența energetică:

„Un puls susținut de fuziune deuteriu-tritiu la acest nivel de putere – la scară aproape industrială – oferă o confirmare răsunătoare tuturor celor implicați în căutarea fuziunii globale. Pentru Proiectul ITER, rezultatele JET sunt un puternic generator de încredere că suntem pe drumul cel bun pe măsură ce avansăm spre demonstrarea puterii de fuziune deplină.”

Dr Bernard Bigot, director general al ITER

„Această realizare este rezultatul pregătirii de ani de zile de către echipa de cercetători EUROfusion din întreaga Europă. Înregistrările și, mai important, lucrurile pe care le-am învățat despre fuziune în aceste condiții și modul în care confirmă pe deplin predicțiile noastre, arată că suntem pe calea cea bună către o lume viitoare a energiei de fuziune. Dacă putem menține fuziunea timp de cinci secunde, o putem face timp de cinci minute și apoi cinci ore, pe măsură ce ne extindem operațiunile în mașinile viitoare. „Acesta este un moment important pentru fiecare dintre noi și pentru întreaga comunitate de fuziune. În mod esențial, experiența operațională pe care am dobândit-o în condiții realiste ne oferă o mare încredere pentru următoarea etapă de experimente la ITER și la centrala electrică demonstrativă a Europei EU DEMO, care este proiectată pentru a pune electricitate în rețea.”

Tony Donné, manager de program EUROfusion (CEO)

„Aceste rezultate emblematice ne-au făcut cu un pas uriaș mai aproape de cucerirea uneia dintre cele mai mari provocări științifice și de inginerie dintre toate. Este o recompensă pentru cei peste 20 de ani de cercetări și experimente cu partenerii noștri din toată Europa.”

„Este clar că trebuie să facem schimbări semnificative pentru a aborda efectele schimbărilor climatice, iar fuziunea oferă atât de mult potențial. Construim cunoștințele și dezvoltăm noua tehnologie necesară pentru a furniza o sursă durabilă de energie de bază cu emisii scăzute de carbon, care ajută la protejarea planetei pentru generațiile viitoare. Lumea noastră are nevoie de energie de fuziune.”

Ian Chapman, CEO al UKAEA

„Ca EUROfusion, am proiectat această campanie experimentală la JET pentru a pregăti în mod optim demararea ITER prin investigarea proceselor energetice care vor intra în joc acolo și pentru a pregăti următoarea generație de cercetători în fuziune. Experimentele ne-au confirmat predicțiile, motivându-ne să facem tot posibilul pentru a asigura un succes în timp util al funcționării ITER. Rezultatele sunt sprijin pentru o decizie timpurie pentru o centrală europeană DEMO, deoarece fuziunea este necesară pentru decarbonizarea pe termen lung a aprovizionării noastre cu energie.”

Volker Naulin, șeful Departamentului de știință a fuziunii la EUROfusion

Sursa articol:

https://www.euro-fusion.org/news/2022/european-researchers-achieve-fusion-energy-record/