Investitii de 17 milioane de euro in noul Centru de Cercetare in Tehnologii Verzi Aerospatiale

Au început lucrările la construcție noului Centru de Cercetare în Tehnologii Verzi Aerospațiale – “TGA Technologies for Green Aviation” de la Craiova, o investiție de peste 17 milioane de euro. 

Localizat în proximitatea Aeroportului Internațional Craiova, județul Dolj, pe un teren cu suprafata totală de 14.000 mp, noul Centru TGA va avea o suprafata totală construită de aproape 8.000 mp, acomodând 2 hale tehnologice, spații de birouri, o zona de laboratoare, precum și spații de întâlnire și discuții, transfer de bune practici pentru cercetatorii din laboratoare și pentru parteneri și colaboratori.

Centrul va beneficia de tehnologii de vârf precum sisteme robotizate inovative, tehnologii revoluționare de productie a componentelor pentru domeniul aerospațial, instalații de ultima generație care vor accelera nivelul de productivitate, sisteme avansate de proiectare și prototipare 3D.

„Noul Centru TGA de la Craiova, unic în regiune, va crește semnificativ capacitatea de cercetare – dezvoltare și inovație a României în industria aerospațială, precum și de colaborare a României în marile proiecte de cercetare ale Uniunii Europene. Centrul este localizat într-o zona puternic industrială, care va beneficia atât de sinergiile create de aceasta nouă dezvoltare, cât și de un numar de peste 300 de locuri de munca generate la nivel local”, a declarat Cătălin Nae, Director General I.N.C.A.S. – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațiala Elie Carafoli.

Implementarea proiectului de finantare va dura pana la sfarsitul anului 2023.

“Proiectul de construcție are la bază principii și tehnologii sustenabile actuale, asigurând atât eficiența energetică a clădirilor, sănătatea și siguranța ocupanților, optimizarea costurilor, minimizarea impactului asupra mediului sau optimizarea potențialului locației. Spre exemplu, acesta este unul dintre puținele proiecte de investiții publice care integrează sistemul BMS – Building Management System, un sistem specific clădirilor de ultimă generație care permite monitorizarea și eficientizarea consumului de energie, pentru a evita risipa inutilă de resurse în exploatarea clădirii,” a declarat ing. Mirela Hărmănescu, COO, Head of Engineering & Technical Dept., în cadrul MASTERBUILD.