Costel Alexe: Vom controla la vamă transporturile de deşeuri. România nu va ajunge groapa de gunoi a lumii

Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, anunţă pe pagina sa de Facebook că toate transporturile de deşeuri care intră în România pentru tranzit sau ca materie primă pentru industria reciclării, vor fi deschise şi controlate la vamă.

Anunţul vine în urma unei anchete a RISE Project care a dezvăluit că deşeuri importate ilegal din vestul Europei sunt trimise la fabricile de ciment de la noi din ţară pentru a fi arse. Ancheta RISE Project datează din luna martie a anului trecut, însă subiectul a revenit pe agenda publică după ce Euronews a publicat de curând un material despre acest subiect.

“România nu va ajunge nici groapa de gunoi a lumii, nici a Uniunii Europene şi vă asigur că problemele poluării, colectării selective, reciclării şi managementului deşeurilor sunt tratate cu maxim interes, atât la nivel de minister, cât şi prin instituţiile subordonate. Hârtiile pot spune multe, doar că, atunci când ajungem în situaţia în care cercetăm acele camioane, vom vedea că acestea nu sunt deşeuri reciclabile, ci de altă natură. Trebuie să facem mai mult de atât: Vrem să deschidem camioanele de deşeuri care intră în ţara noastră, nu doar să ne uităm în hârtii. Vom declanşa în primul rând controale vamale ale transporturilor de deşeuri care intră în ţara noastră, fie pentru tranzit sau ca materie primă pentru industria reciclării”, a scris Alexe pe pagina de socializare.

El a adăugat că, în paralel, vor fi controlate fabricile de ciment, “pentru că nu este normal ca noi, la nivel european, să fim campioni la ducerea la groapă şi, evident, codaşi la reciclare, să reciclăm gunoi din alte ţări, periculos de altfel, dar sub diverse tertipuri ajunge ca material reciclabil, iar gunoaiele şi deşeurile din România, în loc să ajungă la reciclare, le vedem pe câmpuri”.