Cum colectăm si valorificam jucăriile?

  • Cand jucăriile nu mai sunt dorite de copil sau sunt parțial sau integral deteriorate, se vor sorta pe mai multe categorii, în funcție de starea lor (bună/deteriorată), eventual pe grupe de vârstă.
  • Jucăriile bune vor fi curățate și vor fi donate. Ia în considerare: membrii familiei, prietenii, vecinii, grădinițele, spitalele, bisericile, magazinele caritabilele sau organizațiilor de caritate de profil. O altă variantă este cea de vânzare pe rețele sociale și în grupuri online.
  • De asemenea, se va analiza posibilitatea reparării celor deteriorate.
  • Jucăriile care nu pot fi reparate sau sunt prea deteriorate pentru a fi donate/vândute, se vor colecta în funcție de materialele din care sunt confecționate (plastic, metal, lemn, au baterii etc.) și se vor preda spre reciclare la centrele de colectare (după ce se verifică dacă sunt acceptate). În cazul în care nu sunt acceptate, se vor preda salubristului local, împreună cu deșeurile menajere.
  • Ambalajele jucăriilor se colectează și reciclează separat de acestea. La fel ca în cazul jucăriilor, acestea vor fi sortate în funcție de compoziția acestora (carton, plastic sau combinat – caz în care se separă pe cât posibil componentele ambalajului pe tipuri de materiale și se colectează împreună cu deșeurile similare).

Nu se pot recicla:

  • Jucăriile care au în componență mecanisme electrice (se vor preda odată cu electrocasnicele mici – DEEE) – nu se reciclează în România
  • Jucăriile care pot fi dezmembrate ușor în componente reciclabile – nu se reciclează în România
  • Din câte știm, în Romania fabricile de reciclare nu primesc jucării pentru valorificare, in general acestea sunt sortate pe categorii și trimise la export sau coincinerate în fabrici de ciment.

Cum se reciclează jucăriile?

Reciclarea jucăriilor presupune reciclarea părților componente care pot fi reciclate – metal, mecanisme electrice, plastic (în funcție de codificare), lemn, baterii incluse.

O altă metodă este reciclarea manuală/creativă, în cadrul unor ateliere organizate cu copii și/sau părinți dornici să experimenteze activități recreative noi.

Știați că…

Din jucării reciclate se pot realiza obiecte de decor, jucării noi, bijuterii artizanale, dar și piese de mobilier?

Clipuri video

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.