Cum poate vopseaua albă ajuta la răcirea Pământului

Oamenii de știință au realizat o vopsea nouă, albă, care reflectă 98% din razele soarelui, precum și razele infraroșii. Astfel, clădirile vopsite cu acest nou produs au o nevoie mai scăzută de aer condiționat.

Vopselurile disponibile în prezent reflectă doar 80 – 90% dintre razele soarelui și absorb razele UV, deci nu pot răci suprafețele sub temperatura ambientală.

Acesta a spus că vopsirea unui acoperiș de 93 de metri pătrați ar oferi o putere de răcire de 10 kilowați: „Este mai puternic decât aparatele de aer condiționat centrale utilizate de majoritatea caselor”.

Trei factori sunt responsabili de performanța vopselei, au explicat oamenii de știință: sulfatul de bariu a fost folosit ca pigment care, spre deosebire de pigmentul convențional cu dioxid de titan, nu absoarbe lumina UV. În al doilea rând, s-a folosit o concentrație mare de pigment – 60%. În al treilea rând, particulele de pigment au avut dimensiuni variate. Cantitatea de lumină împrăștiată de o particulă depinde de dimensiunea acesteia, astfel încât utilizarea unei game împrăștie mai mult din spectrul luminii de la soare.

Vopseaua – „puțin mai albă decât zăpada” – va putea fi produsă exact ca vopseaua convențională, la prețuri similare, și va fi disponibilă într-un an sau doi. În testări, aceasta a răcit suprafețele cu 4,5 grade Celsius mai puține decât temperatura ambientală, chiar și sub soare puternic. A fost testată și durabilitatea, dar cercetătorii au anunțat că este nevoie de mai mult timp pentru a trage concluzii.

O echipă de cercetători americani a creat, de exemplu, în 2018, o vopsea albă care reflecta 96% din razele soarelui și reușea să reducă temperatura cu 3 grade, într-un mediu tropical. Însă co-autorul studiului, Jyotirmoy Mandal, spunea că efectele la nivelul unui oraș întreg nu se vor vedea dacă vor fi vopsite numai câteva acoperișuri, ici, colo.