Cum se face corect curățarea scurgerii de la chiuveta bucătăriei

Cum se face corect curățarea scurgerii de la chiuveta bucătăriei

Curățarea scurgerii chiuvetei, mai ales de la bucătărie, trebuie făcută măcar o dată pe săptămână. Sau atunci când apa se scurge greu, iar mirosurile neplăcute se simt permanent. Poți face acest tip de mentenanță cu substanțe din casă. În continuare îți explicăm cum se face curățarea corectă a scurgerii de la chiuveta bucătăriei și ce substanțe să ai la îndemână. 

O chiuvetă înfundată sau care emană mirosuri neplăcute înseamnă că are scurgerea blocată. Acțiunea rapidă, cu substanțele potrivite va face ca această problemă să fie rezolvată rapid.

De ce se înfundă chiuveta de la bucătărie

scurgere chiuveta desfundata apa care curge
Scurgerea chiuvetei va funcționa corect dacă este curățată regulat

Chiuveta de la bucătărie ajunge să se înfunde din cauza resturilor menajere aruncate iresponsabil în scurgere. Amestecul format din resturi de mâncare, ulei, grăsime și detergenți se prinde de pereții țevilor de scurgere și împiedică apa să treacă cu un debit normal. 

Depunerile fac ca scurgerea să nu mai funcționeze eficient. Totodată, se va simți un miros neplăcut de fiecare dată când chiuveta de la bucătărie este folosită. 

În acest caz, curățarea chiuvetei se poate face cu substanțe de prin casă a căror acțiune duce la desfundarea și igienizarea țevilor de scurgere. 

Cum se curăță scurgerea de la chiuvetă 

Fiecare tip de soluție acționează relativ repede și eficient. Bicarbonatul de sodiu este întotdeauna potrivit, la fel ca oțetul și apa fierbinte. 

Soluția cu bicarbonat de sodiu, oțet și apă caldă

Curățarea și desfundarea chiuvetei de la bucătărie se poate face eficient cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. În combinație cu oțet și cu apă fierbinte, soluția pe bază de bicarbonat de sodiu provoacă o reacție chimică, ușor corozivă. 

Pune o lingură de bicarbonat de sodiu în scurgere, apoi maxim patru linguri de oțet. Lasă amestecul să acționeze pentru 40 de minute, apoi toarnă doi litri de apă clocotită. 

Resturile de alimente vor fi dizolvate, la fel și urmele de grăsime și ulei. Totodată, suprafața chiuvetei va fi curățată și dezinfectată. Odată ce soluția și-a făcut efectul poți să mai clătești chiuveta și scurgerea cu apă caldă din abundență. 

Amestec cu bicarbonat și zeamă de lămâie

Pe același principiu, amestecul format din bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie desfundă și curăță scurgerea chiuvetei. Toarnă un plic de bicarbonat de sodiu în scurgere, apoi o jumătate de pahar de zeamă de lămâie. Reacția chimică generată va desfunda și curăța scurgerea. 

O reacție asemănătoare apare când torni suc acidulat în scurgere. Pune jumătate de litru de suc acidulat și două lingurițe de bicarbonat. Scurgerea va fi curățată foarte repede. 

La final, la o oră de la acțiunea soluției folosite, fierbe un litru de apă și spală chiuveta și scurgerea. 

Saramură de casă 

Un mix de mai multe substanțe poate forma o saramură de casă extrem de eficientă pentru curățarea scurgerii chiuvetei. 

Amestecă cinci linguri de sare cu trei linguri de oțet în doi litri de apă clocotită. Vei obține o saramură care poate să fie turnată direct în scurgere. Soluția este ideală pentru a îndepărta grăsimile depuse. Iar mirosurile neplăcute vor dispărea rapid. 

Dacă scurgerea este foarte înfundată, nu uita să ai la îndemână o pompă pentru desfundat, șarpe metalic de desfundat sau soluții din comerț capabile să îndepărteze dopurile mari de depuneri. 

Cum previi înfundarea scurgerii

curatare scurgere chiuveta ulei aruncat in scurgere
Nu mai arunca uleiul în scurgere, ci colectează-l

Pentru a preveni înfundarea scurgerii chiuvetei de la bucătărie, ia măsuri preventive care să împiedice trecerea resturilor de orice tip. Iată care sunt cele mai bune: 

Sita pentru chiuvetă este un accesoriu simplu și util. Ajută la buna funcționare a sistemului de scurgere, are un preț accesibil, iar simpla așezare deasupra sifonului de scurgere oprește majoritatea resturilor alimentare. 

Un rol asemănător îl are și filtrul pentru scurgere. Vine, de regulă, sub forma unui ventil și are rolul de a filtra resturile care pot trece de sită. 

Colectarea uleiului folosit în locul aruncării în scurgerea chiuvetei este o metodă de prevenție ideală. Uleiul folosit este poluant, formează depuneri și ajunge să blocheze scurgerea completă a apei. 

Nu în ultimul rând, curățarea frecventă a chiuvetei previne înfundarea. Se poate face cu apă fierbinte de la robinet, de preferat o dată pe săptămână. Apa fiartă dezintegrează resturile, iar în acțiune cu alte substanțe, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, oțetul sau zeama de lămâie, duce la curățarea eficientă a sistemului de scurgere.