De la POTENȚIAL la PERFORMANȚĂ

De la POTENȚIAL la PERFORMANȚĂ

Ai de atins niște “indicatori de performanță”, derulezi diverse activități care îți ocupă întreaga agendă, îți impui un ritm zilnic, o funcționare perfectă, ceri tot ce se poate de la tine ca să ajungi unde-ți dorești. Dar nu cumva uiți să trăiești, uiți să te bucuri de un zâmbet, de o floare, de roua dimineții, de o alimentație echilibrată?

Stresul zilnic pe care reușești să îl gestionezi mai mult sau mai puțin își pune amprenta asupra sănătății tale, este o complacere tacită care îți influențează în mod direct comportamentul alimentar, drumul de la potențial la performanță. 


Performanța vine din farfurie, iar sănătatea se construiește pas cu pas prin poziționarea corectă pe drumul echilibrului, al cumpătării și al varietății. 
Monotonia alimentară se traduce printr-o stare de devitalizare, lipsă de energie, sindrom de oboseală cronică, pofte ce apar în peisajul zilei în diferite momente (alimente cu rol inflamator ce induc dependențele – zahăr, făină albă, carne cosumată în exces, alimente prăjite, etc).


Orice aliment consumat timp îndelungat, în mod repetat, generează un dezechilibru, deoarece se instalează saturația și organismul nu își mai preia nutrienții necesari unei bune funcționări. Astfel funcțiile vitale sunt alterate, se instalează carențele de vitamine și minerale și, în mod frecvent, nevoile induse (poftele generate de alimente ce activează recompensa, plăcerea, bucuria). Este important să conștientizezi, să identifici factorii de risc din meniul tău zilnic și să construiești pas cu pas drumul de la potențial la performanță.

Avem un potențial individual cu care ne naștem, dar creșterea și dezvoltarea personală sunt condiționate de stilul de viață individual (alimentație, hidratare, respectarea ritmului zi-noapte, calitatea somnului și a aerului, relațiile interumane, mișcarea).

Performanța trebuie susținută zi de zi, prin echilibrul adoptat la nivel personal, prin stabilirea unor obiective realizabile, altfel viața este o rătăcire printre dependențe, excese alimentare, perioade de revenire, generându-se un haos și implicit probleme de sănătate.

Așadar, fii consecvent pe drumul tău de la potențial la performanță!