Educație verde –  Leii strămoșilor noștri

Emisiunea ”Educație verde”, ce a avut loc de la ora 18:00, la Canal 33, a avut ca subiect principal adevărata poveste a legăturilor dintre români și lei.

            Invitatul moderatorului Laurențiu Ciornei, fondator al Asociației ”Alianță Pentru Pădure, a fost Nicu Pârlog, jurnalist și biolog, expert în faună sălbatică.

            Cu toții ne dorim reintroducerea frumoaselor și carismaticelor specii de animale precum zimbrii, castorii, dropiile, caii și măgarii sălbatici, focile care au trăit până nu demult în țara noastră, dar cum ar fi să revedem leii pe câmpiile, dealurile și munții noștri?

            Căci oricât de greu ar fi de crezut, leul a fost un animal cunoscut nu numai de daci și romani, dar și de către români.
            Etnologul Ion Taloș a cercetat și adunat în lucrarea sa, ”Omul și Leul- Studiu de antropologie culturală”, un număr de 427 balade, cântece bătrânești, colinde și texte românești în care este menționat leul.
            Mult mai multe decât cele cu urși, lupi, cerbi, mistreți și alte animale cu care românii au fost în contact mai mult timp decât cu leii.

            Ileana Vlăduț, terapeut și invitat permanent al emisiunii ”Educație verde”, a prezentat rubrica ”Taina verde”.

Taina verde

Arborele perioadei 15-24 mai este Castanul.

In terapia florala Bach, din cele 38 de remedii, patru sunt dedicate diferitelor specii de castan.  Remediul floral Bach de castan alb este util in tratarea gandurilor repetitive si a insomniei. Remediul de castan comestibil este folosit pentru diminuarea dezamagirii profunde. Cel de castan rosu ajuta la atenuarea grijilor exagerate pentru cei apropiati. Remediul din mladite de castan salbatic ne ajuta sa invatam mai usor din greseli sau din observarea lucida a experientelor noastre si ale altora.

Floarea zilei de 18 este trandafirul, iar animalele si pasarile simbol ce ne insotesc aceste zile sunt:

pasarea colibri, cartita si melcul.

Astrul comunicarii Mercur, ne insoteste mai intens aceste zile si ne sustine sa ne transmitem mai usor si mai clar mesajele, gandurile si vorbele.