Elon Musk va dona 100 de milioane de dolari pentru cea mai bună tehnologie de captare a CO2

Antreprenorul Elon Musk a anunțat pe Twitter că oferă 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea celei mai bune tehnologii de captare a emisiilor de dioxid de carbon. Acesta a promis că va da mai multe detalii săptămâna viitoare.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat la sfârșitul anului trecut că este necesară o dezvoltare masivă a tehnologiilor de captare a carbonului pentru ca țările să își îndeplinească obiectivele de emisii nete zero.

Captarea emisiilor care duc la încălzirea globală devine o parte critică a multor planuri de a ține sub control schimbările climatice, dar până în prezent s-au făcut foarte puține progrese în ceea ce privește tehnologia, cu eforturi axate pe reducerea emisiilor, mai degrabă decât pe eliminarea carbonului din aer, apreciază Reuters.

„Donez 100 de milioane de dolari premiu pentru cea mai bună tehnologie de captare a carbonului”, a scris Musk într-un tweet. A revenit apoi cu un alt tweet în care a precizat că va oferi mai multe detalii săptămâna viitoare.

Întrebat într-un comentariu de posibilitatea plantării unui copac, Musk a răspuns:

„(n.r. Copacii) sunt parte din soluție, dar necesită multă apă proaspătă și pământ. S-ar putea să avem nevoie de ceva foarte mare, la scară industrială, în 10 până la 20 de ani. Acum, de departe cea mai importantă prioritate este accelerarea tranziției către o economie sustenabilă energetic”.

Devenit recent cel mai bogat om din lume, Musk a cofondat și a vândut compania de plăți pe internet PayPal Holdings Inc și conduce acum unele dintre cele mai avansate companii din lume. Pe lângă producătorul de automobile electrice Tesla, el conduce compania de rachete SpaceX și Neuralink, un startup care dezvoltă interfețe creier-mașină cu lățime de bandă ultra-mare pentru a conecta creierul uman la computere, mai scrie sursa citată.

Președintele Joe Biden s-a angajat să accelereze dezvoltarea tehnologiei de captare a carbonului ca parte a planului său general de combatere a schimbărilor climatice. Joi, el a numit-o pe Jennifer Wilcox, expertă în tehnologii de îndepărtare a carbonului, în funcția de secretar adjunct adjunct principal pentru energie la Departamentul de Energie al SUA.