Emoţii pozitive

Cum vă gestionaţi emoţiile?

Nu ţineţi cont de stereotipuri

Uitaţi toate stereotipurile pe care le ştiaţi despre dizabilităţi, boli sau afecţiuni. Nu este uşor, dar numai prin depăşirea convingerilor noastre false, putem înfrunta această provocare. Prin eliminarea stereotipurilor, putem evita încercarea de a face fericită persoana pe care o îngrijim, împotriva voinţei sale, prin impunerea soluţiilor, pe care doar noi le considerăm corecte. Va fi mai uşor să vă păstraţi obiectivitatea şi să vă stăpâniţi de la a trata persoana aflată în îngrijire, într-un mod indeziderabil.

Treceţi peste sentimentului de ruşine

Treceţi peste sentimentul de ruşine legat de fiziologia altei persoane. Ajutaţi-vă pacientul să facă acelaşi lucru. Acesta este un subiect dificil şi delicat. Indiferent dacă ajutaţi la igiena intimă zilnică sau vă ocupaţi de întreaga rutină, nu uitaţi cât de jenant este să vă expuneţi nud în faţa altei persoane, mai ales în condiţii speciale. Acordaţi atenţie deosebită la ce spuneţi sau ce faceţi.

Fiţi empatic

Fiţi empatic – imaginaţi-vă ce simte persoana de care aveţi grijă şi încercaţi să întelegeţi.  Acordaţi atenţie şi ascultaţi persoana de care aveţi grijă – fiecare persoană are nevoie de o abordare diferită – încercaţi să-i oferiţi exact ce are nevoie.

Fiţi pregătit să treceţi prin schimbări de dispoziţie

Fiţi pregătit să treceţi prin schimbări de dispoziţie – atât dvs. cât şi persoana aflată în îngrijire. Încercaţi să înţelegeţi că este normal şi  că aveţi dreptul să treceţi prin diverse stări emoţionale. Folosiţi-vă de sentimentele pozitive pentru a crea o legătură şi încredere reciprocă cu persoana aflată în îngrijire. Încercaţi să vă gândiţi la diferite metode prin care să gestionaţi emoţiile negative: simţul umorului şi glumele sunt excelente pentru menţinerea unei abordari pozitive şi pentru a elibera tensiunea, discuţiile despre terapia pozitivă sau efectele reabilitării sunt motivaţionale. Strigaţi-vă frustările în gura mare, plânsul este eliberator şi ajută să vă descărcaţi de emoţiile negative.

Niciodată să nu profitaţi de avantajele dvs. asupra persoanei de care aveţi grijă

Niciodată să nu profitaţi de avantajele dvs. asupra persoanei de care aveţi grijă. Ţineţi cont de faptul că acea persoană, este deja jenată sau se simte inconfortabil să fie dependentă de altcineva. Folosiţi aceste avantaje în beneficiul persoanei aflate în îngrijire – motivaţi-o şi transmiteţi-i energie pozitivă.

Niciodată să nu utilizaţi violenţa

Niciodată să nu utilizaţi violenţa – fizică sau verbală. Faptul că sunteţi violent arată neputinţa dvs. – dacă vă comportaţi aşa, vă faceţi rău atât dvs. cât şi persoanelor dragi.

Fiţi corect şi categoric

Fiţi corect şi categoric – respectaţi atât drepturile persoanei aflate sub îngrijire cât şi ale dvs. Nu faceţi totul în locul acesteia, în special când starea acesteia îi permite efectuarea activitătilor zilnice. Independenţa îi va aduce multe satisfacţii.

Nu uitaţi că un gest înseamnă mai mult decât cuvintele

Nu uitaţi că un gest înseamnă mai mult decât cuvintele. Puteţi să calmaţi sau să alinaţi o persoană dragă cu o simplă atingere, o privire plină de compasiune, un zâmbet. Asemenea momente ajută la menţinerea calmului şi la îmbunătăţirea dispoziţiei.

Urmaţi nişte reguli simple

Urmaţi aceste reguli simple pentu a evita reacţiile negative din partea persoanelor dragi:

  • Persoana pe care o îngrijiţi ar trebui să ştie ce urmează să faceţi – spuneţi-i despre activităţile pe care urmează să le faceţi.
  • Un îngrijitor agitat poate cauza nelinişte persoanei aflate în îngrijire şi poate întâmpina rezistenţă din partea acesteia – încercaţi să vă desfăşuraţi activităţile într-un mod calm şi uşor.
  • Când discutaţi cu altcineva, niciodată nu vorbiţi ca şi cum persoana de care aveţi grijă nu ar fi prezentă – dacă conversaţia este despre aceasta, el sau ea are dreptul de a participa la discuţie.
  • Păstraţi-vă calmul şi atitudinea pozitivă – dispoziţia îngrijitorului afectează dispoziţia persoanelor dragi.
Un îngrijitor odihnit este un îngrijitor eficient

Un îngrijitor odihnit este un îngrijitor eficient. Din când în când trebuie să luaţi câte o pauză de la grijile zilnice, pentru a vă încărca bateriile. Încercaţi să vă organizaţi programul, în aşa fel încât să aveţi câteva ore doar pentru nevoile personale. Nu vă izolaţi, nu renunţaţi la viaţa socială, întâlniţi-vă cu prietenii.

Să nu vă fie teamă să cereţi ajutor

Să nu vă fie teamă să cereţi ajutor. Dacă nu aveţi pe cineva apropiat care să vă poata ajuta cu sarcinile zilnice, încercaţi să găsiţi pe altcineva – poate există organizaţii care vă pot ajuta. Unele organizaţii au voluntari sau îngrijitori profesionişti, care pot avea avea grijă de persoana dragă pentru câteva ore.

Puteţi consulta un psiholog

Puteţi consulta un psiholog dacă nu vă puteţi gestiona emoţiile – consultarea unui profesionist, care poate vedea situaţia dintr-o altă perspectivă, vă poate schimba atitudinea şi ajuta să recuperaţi controlul asupra propriilor emoţii. Discuţia cu un preot poate fi de asemenea benefică, în special pentru liniştea sufletească. Există asociaţii sau grupuri de suport, care vă pot ajuta când întâmpinaţi greutăţi.

Aveţi grijă de sănătatea dvs.

Aveţi grijă de sănătatea dvs. – a avea grijă de o persoană dragă poate fi câteodată epuizant, aşa că trebuie să vă menţineţi în formă prin efectuarea unor exerciţii fizice. Acordaţi atenţie specială spatelui, în special dacă trebuie să mutaţi persoana pe care o înrijiţi de mai multe ori pe zi. Încercaţi să vă odihniţi cât puteţi de des, folosind diferite tehnici de relaxare. Terapia prin muzică are rezultate pozitive atât pentru dvs. cât şi pentru persoana aflată sub îngrijire. Muzica vă relaxează mintea şi vă îmbunătăţeşte dispoziţia.

Ţineţi cont de toate argumentele pro şi contra

Ţineţi cont de toate argumentele pro şi contra când trebuie să luaţi decizia de a interna o persoană dragă într-o instituţie de îngrijire pe termen lung – un cămin, spital sau azil. Câteodată aceasta este soluţia potrivită, aşa că nu vă învinovăţiţi dacă decideţi să vă internaţi persoana dragă într-o instituţie specializată.