Etichetă ecologică pentru Smartphone-urile vândute în România

Eco Rating va viza inițial o gamă de telefoane noi comercializate sub 12 branduri cunoscute, alte mărci fiind așteptate să se alăture ulterior inițiativei. Lista partenerilor de lansare include nume ca Samsung, Huawei, Motorola/Lenovo, OnePlus, OPPO, Xiaomi, TCL/Alcatel, Nokia și ZTE.

Mai multe companii europene de telecomunicații s-au unit pentru a lansa o nouă etichetă de evaluare ecologică pentru smartphone-uri. Noua etichetă va fi utilizată pentru a arăta consumatorilor cât de ecologice sunt smartphone-urile pe care le cumpără. Acest lucru ar trebui să faciliteze luarea unor decizii mai bine informate de către consumatorii în ceea ce privește achiziționarea de smartphone-uri.

Inițiativa este rezultatul unei colaborări între Deutsche Telekom, Orange, Telefónica, Telia Company și Vodafone.

Denumită Eco Rating, noua etichetă va ajuta consumatorii să identifice și să compare telefoanele mobile din punct de vedere al sustenabilității și va încuraja furnizorii să reducă impactul smartphone-urilor asupra mediului.

Noua etichetă va fi introdusă începând cu luna iunie, pentru dispozitivele comercializate în 24 de țări unde sunt prezenți cei cinci operatori de telefonie mobilă, inclusiv în România.

“Construirea unui viitor mai sustenabil este responsabilitatea noastră comună, așa că suntem convinși că este momentul potrivit pentru a promova un sistem de evaluare ecologică armonizat la nivelul întregii industrii, care va îmbunătăți transparența și va contribui la creșterea gradului de conștientizare a impactului asupra mediului al telefoanelor pe care le aleg clienții noștri”, au spus companiile.

Noul sistem de rating va consta în mai multe criterii diferite: durabilitate, posibilităţile re deparare, reciclabilitate, eficiență climatică și eficiență a resurselor. Pe baza evaluării fiecărui criteriu, smartphone-urile vor primi un punctaj general de Eco Rating cu un maxim de 100.

Sistemul va evalua smartphone-urile de la producție până la sfârșitul ciclului de viață şi va măsura şi cât de ușor este să se elimine materialele utilizate la construcţia dispozitivul.