Bateria cu diamante alimentată de deșeuri nucleare funcționează 28.000 de ani

Un startup american a combinat izotopi radioactivi din deșeurile nucleare cu straturi ultra-subțiri de nanodiamante pentru a asambla o baterie ridicolă care se presupune că poate dura 28.000 de ani.

Potrivit startup-ului din California în cauză, numit NDB (Nano Diamond Battery), produsul lor este o „baterie alfa, beta și neutron voltaică pe bază de diamant de mare putere”.

Bateriile cu diamante sunt pentru totdeauna

Energia provine din deșeurile de grafit care anterior erau utilizate în reactoarele nucleare răcite cu grafit. Grafitul radioactiv este învelit în straturi de diamant nano-subțire, monocristalin, care acționează atât ca semiconductor, cât și ca radiator.

Diamantul este cel mai greu material cunoscut de om. De asemenea, are cea mai mare conductivitate a energiei, ceea ce înseamnă că transferă rapid căldura din grafitul radioactiv. Deci straturile de diamant nu numai că colectează încărcătura, ci previn și scurgerile de radiații.

Deoarece izotopii de carbon-14 au perioade de înjumătățire în intervalul de mii de ani și diamantele sunt practic indestructibile, NDB s-a simțit încrezător făcând această afirmație de marketing bombastică.

„Această baterie are două merite diferite”, a declarat CEO-ul și cofondatorul NDB, Nima Golsharifi, într-un interviu pentru Future Net Zero. „Una este că folosește deșeuri nucleare și le transformă în ceva bun. Iar al doilea este că funcționează mult mai mult decât bateriile actuale. ”

Produsul ar trebui să vină în două versiuni. Versiunea „pentru totdeauna” care ar trebui să dureze 28.000 de ani înainte de a se epuiza. Această versiune hard-core este destinată aplicațiilor de nișă, cum ar fi spațiul adânc în care ar putea alimenta instrumentele de la bordul navelor spațiale și al sateliților. Aceste nave spațiale, de exemplu, ar putea fi trimise către alte sisteme stelare pe călătorii de secole și ar avea în continuare suficientă putere pentru a transmite mesajele înapoi.

Există, de asemenea, o versiune pentru consumatori, destinată alimentării vehiculelor electrice, smartphone-urilor și a altor dispozitive mici. Deoarece grafitul ar fi înfășurat în mai multe straturi de diamant sintetic, nu ar exista scurgeri de radiații din telefon. NDB susține chiar că nivelurile de radiații emise de celule vor fi mai mici decât cele emise de corpul uman.

„Gândește-te la asta într-un iPhone. Cu bateria de aceeași dimensiune, va încărca bateria de la zero la plină, de cinci ori pe oră. Imaginează-ți asta. Imaginați-vă o lume în care nu ar trebui să vă încărcați deloc bateria pentru o zi. Acum imaginează-ți săptămâna, luna … Ce zici de decenii? Asta este ceea ce putem face cu această tehnologie „, a declarat Neel Naicker, NDB, într-un comunicat.

Acest lucru poate fi sau nu adevărat, dar sincer, ar fi interesant să vedem cine ar cumpăra un produs pe deplin conștient de faptul că acesta conține o baterie radioactivă.

Încărcarea colectată de celulele bateriei este colectată, stocată și distribuită instantaneu de un supercondensator. Celulele pot fi construite pentru a se conforma oricărei forme sau standarde, inclusiv AA, AAA, 18650, 2170 sau orice fel de dimensiuni personalizate.

Deocamdată, NDB a completat doar o dovadă a conceptului. Compania era pe punctul de a lansa un prototip comercial, dar apoi a venit COVID. Cu toate acestea, compania se așteaptă să lanseze o versiune comercială de consum redus a bateriei sale diamantate radioactive în mai puțin de doi ani, în timp ce versiunea de mare putere este programată pentru cinci ani.