Europa ar trebui să se pregătească pentru eventuale temperaturi scăzute. Potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice (OIES), dacă iarna 2024-2025 va fi una blândă, cererea de gaze ar putea crește cu cel puțin 8-10 miliarde de metri cubi față de anul trecut, iar dacă va fi rece, creșterea ar putea ajunge la 20-25 miliarde de metri cubi.
Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute
Cea mai recentă analiză a OIES arată referitoare la gaze arată că zilele reci din septembrie au evidențiat din nou cât de mult poate influența vremea cererea de gaze, în special în sectorul rezidențial și comercial.
„La momentul redactării raportului, era încă prea devreme pentru a obține o prognoză meteo solidă pentru această iarnă, dar primele indicii arată o probabilitate ridicată ca Europa de Vest și Centrală să fie afectată de temperaturi mai scăzute decât anul trecut, din cauza fenomenului La Nina, deși temperaturile pot fi totuși mai ridicate decât media pe termen lung”, se arată în raport.
Potrivit raportului, piața globală a gazelor se restrânge din nou, iar cererea crescută din Asia contribuie la o redresare semnificativă.
În ciuda caracteristicilor fundamentale slabe din Europa, prețurile gazelor au crescut în al treilea trimestru din 2024, din cauza problemelor de aprovizionare și a creșterii concurenței pentru GNL. Producția europeană a scăzut ușor, iar întreruperile conductelor din Norvegia au menținut prețurile ridicate.
Un factor cheie în creșterea prețurilor este restrângerea pieței mondiale a GNL. Pe durata verii, importurile de GNL în Asia au înregistrat o creștere semnificativă, în special din partea Chinei, Indiei și Japoniei. Deși cererea de gaze în Europa a fost mai scăzută, prețurile au continuat să urce din cauza ofertei restrânse.
Cum va schimba vremea fenomenul La Nina?
Piața de gaze rămâne vulnerabilă pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece, iar o iarnă mai rece ar putea amplifica deficitul de gaze din Europa.
După ce El Nino a influențat iarna din 2023, meteorologii se așteaptă acum la o iarnă La Nina. La Nina este un fenomen climatic care afectează vremea la nivel global, manifestându-se prin temperaturi mai scăzute ale apelor din Pacificul ecuatorial. Acest fenomen are un impact mai puternic asupra vremii în lunile de iarnă în emisfera nordică și unul mai redus în timpul verii.
Iarna trecută a fost cea mai călduroasă din istorie pentru cele 48 de state continentale ale SUA, cunoscute sub numele de „Lower 48”. Acest lucru s-a datorat în mare parte influenței dominante a fenomenului El Nino pe parcursul iernii.
Potrivit CNN, temperaturile ridicate prelungite au împiedicat ninsorile abundente în nord-estul și vestul mijlociu al Statelor Unite, provocând o „penurie de zăpadă”.
La Nina, opusul fenomenului El Nino, nu și-a făcut încă apariția, însă există o probabilitate de 60% să se manifeste până în noiembrie, conform Centrului American pentru Prognoze Climatice. Se așteaptă ca acest fenomen să persiste pe tot parcursul iernii și, cel mai probabil, până la începutul primăverii viitoare.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.