Experți: Din cauza pandemiei, prognozele meteorologice devin mai puțin sigure

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că pandemia de coronavirus a început să diminueze fluxul de date care sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice şi modele climatologice. O sursă importantă de măsurare a vânturilor şi temperaturilor globale erau avioanele comerciale.

Traficul aerian a scăzut considerabil în ultimele săptămâni din cauza restricţiilor de călătorie şi a reducerii drastice a numărului de pasageri.

„În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică”, au precizat într-un comunicat reprezentanţii OMM.

„Pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo”, a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.

Companiile aeriene au zburat în o perioadă, la începutul lunii martie, cu avioanele goale din cauza crizei declanşată de coronavirus, pentru că regulile europene forțau operatorii să continue majoritatea curselor anunțate. În caz contrar, își putea pierde culoarele alocate pentru zboruri. Astfel, au fost risipite mii de tone de combustibil care au eliberat o cantitate importantă de dioxid de carbon în atmosferă.

Riishojgaard a transmis că deocamdată calitatea prognozelor nu a avut mult de suferit, însă Organizația a mai constatat o scădere semnificativă a măsurătorilor manuale realizate la sol în ţările în curs de dezvoltare în cea de-a doua jumătate a lunii martie.

OMM s-a declarat de asemenea îngrijorată de posibilitatea ca mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească.

„Impacturile generate de schimbările climatice şi creşterea numărului de dezastre provocate de vreme vor continua”, a avertizat Petteri Taalas, directorul OMM.

„De aceea, este esenţial ca guvernele să fie atente la capacităţile lor naţionale de observări meteorologice şi de avertizare timpurie, în pofida crizei declanşate de COVID-19”, a adăugat el.