FOTO. Alte animalele sălbatice surprinse în orașe, în timpul pandemiei

Când toate zilele noastre arată la fel, fiind izolați în case, ne bucurăm să vedem fotografii cu animale sălbatice care au pășit timid în zonele în care de obicei erau oameni. Pume, cerbi, căprioare, vulpi, lei, elani și alte animale au uimit internetul cu aparițiile lor din această perioadă de izolare a oamenilor.

Rangerul Richard Sowry, din Parcul Național Kruger, Africa de Sud, a surprins un grup de lei care dormeau pe asfalt într-o zonă în care de obicei este aglomerată cu turiști. Potrivit acestuia, animalele ar fi ales asfaltul cald pentru că plouase cu o noapte înainte, iar „felinele mari și apa nu se înțeleg”.

Bărbatul a spus că de obicei vede lei întinși pe stradă doar în nopțile friguroase, când asfaltul încă mai păstra căldură. Acesta și-a exprimat îngrijorarea că felinele ar putea începe să creadă că străzile sunt locuri sigure pentru ei, doar pentru că acum oamenii lipsesc din peisaj. Însă o schimbare a comportamentului le-ar pune viața în pericol.

La 20 de kilometri de Paris, în localitatea Boissy-Saint-Léger, doi cerbi au fost filmați plimbându-se liniștiți, dar prevăzători. În estul Londei, câțiva cerbi se odihneau în curtea unui localnic.

„Spațiile ocupate de oameni și de activitățile lor au devenit disponibile pentru animale, care le vor integra în mediul lor”, a explicat Jean-Michel Gaillard, directorul Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța, pnetru Euronews. „Această perioadă este cu siguranță interesantă în teorie, dar, din păcate, n-o să fie nimeni să monitorizeze”.

Blandine Doligez, cercetătoare la Universitatea din Lyon, a subliniat că și pentru păsări este o perioadă mai puțin stresantă, din moment ce oamenii stau în case. Aceasta a citat studii mai vechi care au arătat că păsările din orașe cântau mai mult sâmbăta și duminica, atunci când oamenii erau plecați în alte zone, pentru relaxare.

Vulpile nu mai sunt o prezență neobișnuită în unele orașe, cum ar fi Londra, însă această vulpe care dormea într-o curte din Texas, Statele Unite, a făcut să zâmbească 486.000 de persoane.

Tot în Statele Unite, în orașul Boulder, din Colorado, SUA, au fost văzute acum aproape o lună pume care se plimbau pe străzi. Iar acum două zile, după ce localitatea a înregistrat cea mai mare cantitate de zăpadă din ultimii 111 ani, două pume au fost filmate în timp ce treceau pe lângă mașini și pe lângă casele oamenilor.

Există și o parte mai puțin plăcută în izolarea oamenilor – animalele care depindeau de hrana oferită de vizitatori hoinăresc acum pe străzi în număr mare, în căutarea a ceva de mâncare. Așa se întâmplă cu căprioarele din Nara, Japonia, unde turismul a crescut grație acestor animale, și cu maimuțele din Lopburi, Thailanda.