Primele mașini confiscate pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri din București

Sâmbătă, în București, au fost confiscate primele două mașini pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri: una în sectorul 5 și cealaltă în sectorul 6. Controalele au fost efectuate în echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu și polițiști locali, la inițiativa Ministerului Mediului.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu și polițiștii locali din sectorul 5 au surprins o autoutilitară care a depozitat ilegal deșeuri provenite din construcții (moloz, polistiren, rigips etc.) pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale. Persoana prinsă în flagrant a fost amendată cu 30.000 de lei, iar autobasculanta cu care a transportat deșeurile a fost confiscată, conform prevederilor HG nr. 1061/2008 privind confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârșirea faptei. Totodată, au fost impuse dispoziții de salubrizare a zonei afectate, până în data de 17.02.2021.

Acțiunea face parte din controalele efectuate cu echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu și polițiști locali, la inițiativa Ministerului Mediului, împreună cu Primăria Generală a Capitalei și cu primăriile de sector din București.

„Doar aplicarea măsurilor dure prevăzute de lege poate opri un fenomen care care a ajuns pentru mulți să devină o normalitate: depozitarea oriunde în Capitală a resturilor din construcții sau demolări sau chiar a lucrurilor care nu ne mai sunt necesare, inclusiv a deșeurilor din ambalaje. Până acum echipele noastre mixte au organizat peste 100 de inspecții în toate sectoarele Capitalei, fiind aplicate amenzi de peste 200.000 de lei. Acțiunile au descoperit depozite ilegale de deșeuri  pe o suprafață de aproape 300.000 de mp din București. Toate aceste zone ale Bucureștiului vor fi salubrizate și monitorizate în continuare de echipele noastre”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

„Le-am transmis celor de la Poliția Locală Sector 5 că nicio astfel de abatere nu trebuie trecută cu vederea și să acționeze în consecință”, a transmis și primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

În aceeași zi, și în sectorul 6 a fost confiscat un camion care transporta ilegal deșeuri din construcții.

„De obicei, firmele acestea, contractate pe platforme de mica publicitate, nu au contracte cu gropile de gunoi și aruncă deșeurile pe marginea drumului sau pe câmpuri, murdărindu-ne câmpurile, orașele și drumurile, viața. […] Sectorul 6 nu mai este sat fără câini. As vrea ca mesajul meu să ajungă la toți aceia de pe OLX si de pretutindeni care preiau deșeuri de la blocuri si case si le aruncă aiurea!  Nici marii constructori nu vor fi uitați. Ei vor fi monitorizați in mod special. […] Gata, nu trebuie să mai trăim într-o groapă de gunoi!”, a transmis și Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6.