Nivelul marilor lumii va continua sa creasca, iar unele orase vor fi inundate

Chiar dacă omenirea reuşeşte să limiteze încălzirea la 1,5 ° C în comparaţie cu era preindustrială, nivelul mărilor va creşte în următoarele secole.

Unele oraşe care în prezent sunt locuite de o jumătate de miliard de oameni vor fi inundate, potrivit unui avertisment al oamenilor de știință, citați de AFP.

Dacă planeta se încălzeşte cu încă jumătate de grad, încă 200 de milioane de locuitori vor fi afectaţi în mod constant de inundaţii şi vor deveni mai vulnerabili în timpul furtunilor, potrivit revistei Environmental Research Letters.

Asia, unde se află nouă dintre cele zece metropole cu cel mai mare risc, va fi cea mai afectată. Cele mai multe estimări actuale ale creşterii nivelului mării şi ale ameninţărilor pe care le reprezintă pentru oraşele de coastă se extind până la finalul secolului şi variază de la jumătate de metru la mai puţin de un metru.

Dar nivelul mărilor va continua să crească după anul 2100 sub efectul încălzirii apei şi topirii gheţii, indiferent de viteza de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Aproximativ 5% din populaţia lumii trăieşte în prezent pe terenuri sub nivelul care va fi atins la maree din cauza dioxidului de carbon deja acumulat în atmosferă în urma activităţii umane”, a declarat autorul principal al articolului Ben Strauss, preşedinte şi investigatorul şef al organizaţiei independente de jurnalişti şi oameni de ştiinţă Climate Central.

Concentraţia actuală de CO2 este cu 50% mai mare decât cea din 1800 şi temperatura medie pe suprafaţa Pământului a crescut cu 1,1 ° C.

Acest lucru este suficient pentru a creşte nivelul mării cu aproape doi metri, fie că durează două secole sau zece secole, a apreciat Ben Strauss.

Limita de 1,5 grade înscrisă în Acordul de la Paris pe care ţările din întreaga lume vor încerca să o menţină la summitul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) care va avea loc la Glasgow, luna viitoare, se traduce printr-o creştere a nivelului apelor cu aproape trei metri pe termen lung.

La Glasgow şi până la sfârşitul acestui deceniu avem posibilitatea fie de a ajuta următoarele sute de generaţii, fie de a le trăda”, a conchis Ben Strauss.