Ministrul Mediului: taxa pe ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu ar urma să fie de 50 de bani

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, anunţă că în câteva săptămâni va fi realizat proiectul Sistemului Garanție-Returnare care va introduce o taxă pe ambalaje pentru a creşte gradul de reciclare a acestora, potrivit News.ro.

Conform proiectului, consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri, excepţie făcând ambalajele lactatelor. Banii urmează să fie recuperaţi în urma reciclării deşeurilor la automate amplasate special.

“Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică, astăzi (luni – n.r.) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri. Mâine o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi în sate. (…) În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3.

De asemenea, ministrul a anunţat pe pagina personala de Facebook, că s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Berarii României și ai Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, tema discuțiilor fiind implementarea, în România, a Sistemului Garanție Returnare (SGR) pentru ambalaje.

“A fost o primă întâlnire foarte bună și mă bucur că marii producători sunt hotărâți să se implice în crearea de la zero a unui sistem eficient de garanție returnare pentru ambalaje. Am convenit cu ei, așa cum sper să o facem cu toți factorii implicați în proces, să pornim de la feedback-ul primit în procesul de consultare publică și să eliminăm vulnerabilitățile semnalate”, a scris Tánczos Barna.