Gabriela Firea anunţă că renunţă la vinieta Oxigen

Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunţat că renunţă la vinieta Oxigen și la interdicțiile de acces în centrul oraşului, după ce opinia publică s-a arătat nemulţumită de măsura pe care  a implementat-o. Decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General în luna martie, însă pentru a fi implementată, ea trebuie validată de Consiliul General.

Vinieta ar fi fost plătită pentru mașinile sub Euro 4, iar cele sub Euro 3 nu ar mai fi avut acces în centrul orașului. Bucureştenii care au achitat deja taxa îşi vor primi banii înapoi.

“Cetăţenii resping ideea de restricţie, cetăţenii resping ideea de vinietă ecologică. Nu abandonez proiectul Oxigen”, a spus Gabriela Firea. “Decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General în luna martie și decizia este că renunț la vinieta Oxigen. Voi veni cu un proiect de anulare, dar asta nu însemnă că voi renunța la proiectul Oxigen. Nu abandonez proiectul pentru că el cuprinde mai multe proiecte, plantarea de copaci, achiziţionarea de mașini mai puţin poluante, piste de biciclete, verificarea şantierelor poluante, străzi, poduri pasaje”.

Firea a mai precizat că în cele cinci zile de consultare, pe parcursul cărora i-a invitat pe bucureşteni să se pronunţe în ceea ce priveşte vinieta Oxigen, postarea sa a avut 2,5 milioane vizualizări, 60 – 70% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Din cele peste 60.000 de comentarii, 90% s-au pronunţat în defavoarea vinietei.

Potrivit primarului general, au fost transmise şi 5.000 de mail-uri, iar la sediul PMP au fost depuse 1.500 de petiţii împotriva restricţiilor de trafic şi a vinietei. Totodată, au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice sau juridice la direcţiile de specialitate ale Primăriei Capitalei, vizând de asemenea anularea vinietei. ”Vrem mai multe autoturisme în trafic? Se pare că da. Vrem să avem mai multe mașini poluante în trafic? Se pare că da. Această consultare populară a relevat un răspuns foarte clar, cetățenii resping ideea de restricție și vinietă ecologică. Noi în acest moment nu suntem dispuși să fim de acord cu o măsură care a avut succes în toată Europa”, a spus Firea. Primarul general a spus că dacă va câștiga alegerile nu va reveni cu vinieta ecologică. În ceea ce privește camerele video și indicatoarele montate pentru a delimita zona ZACA, primarul a declarat că se va discuta în cadrul CGMB ce se întâmplă cu ele.

Taxa auto din București pentru mașinile poluante (vinieta Oxigen) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar sancțiunile pentru neachiziționarea ei urmau să se aplice abia din martie 2020.