Germania va cheltui şase miliarde de euro pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică a clădirilor

Germania sprijină măsurile destinate îmbunătăţirii eficienţei energetice a clădirilor cu subvenţii în valoare de şase miliarde de euro în acest an, a anunţat luni ministrul Economiei, Peter Altmaier, potrivit Reuters.

Printre măsurile care vor fi sprijinite de guvernul federal se numără programe de modernizare a clădirilor actuale cu o mai bună izolare şi sisteme de încălzire mai eficiente, a precizat Peter Altmaier.

“Sectorul clădirilor este un factor important dacă vrem ca tranziţia energetică să aibă succes”, a spus Altmaier la o conferinţă online organizată de Ministerul pe care îl conduce.

Acest program ar trebui să ajute sectorul locuinţelor din cea mai populată ţară a Europei să se apropie de obiectivul său de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. De asemenea, va permite Germaniei să îşi atingă ţintele mai ample privind protecţia mediului în următoarele trei decenii.

Cu toate acestea, este posibil ca modernizarea să conducă şi la o creştere a costurilor cu locuinţa pentru numeroşi germani deoarece, în conformitate cu legislaţia, proprietarii pot trece costurile cu investiţiile pe seama chiriaşilor prin majorarea chiriilor.

Partidele care formează guvernul de coaliţie condus de cancelarul Angela Merkel se ceartă în prezent dacă să protejeze chiriaşii de o majorare semnificativă a chiriilor, prin obligarea proprietarilor să suporte o anumită parte din investiţiile în modernizarea clădirilor.