In 2019, România a fost țara europeană cu cele mai mari pagube produse de incendii în zonele protejate

Anul trecut s-au înregistrat cele mai dezastruoase efecte ale incendiilor de pădure pe plan mondial din istoria recentă, peste 400.000 de hectare (ha) de teren natural european au ars și un număr record de zone naturale protejate au fost afectate de incendii forestiere, potrivit celei de-a 20-a ediții a Raportului anual privind incendiile forestiere  din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru anul 2019.

Conform constatărilor din raport, schimbările climatice au continuat să aibă efecte negative asupra duratei și intensității pericolului de incendii în Europa. Încă din luna martie, înainte de „sezonul incendiilor” în majoritatea țărilor, suprafața totală din UE afectată de incendii era deja mai mare decât media anuală a ultimilor 12 ani. Cu toate acestea, datorită unei mai bune pregătiri și unei reacții mai eficiente, sezonul 2019 a fost unul dintre cele mai bune de până acum în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești.

Din raportarea națională a reieșit că, dintre statele membre, Spania, Portugalia și Polonia au înregistrat cel mai ridicat număr de incendii din țările UE în 2019.

România a fost, cu 73 444 ha de suprafață afectată de incendii, țara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, conform sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate „Natura 2000 din Europa: 159.585 ha a fost devastată de incendii în 2019 în UE, iar din aceasta, aproape jumătate s-a aflat în aceste zone extrem de importante pentru biodiversitate.

Sezonul 2019 a fost, în ciuda acestui fapt, unul dintre cele mai bune în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești: din cauza incendiilor de pădure și-au pierdut viața doar trei persoane din țările incluse în raportul pe 2019.

Strategia în domeniul biodiversității, propusă în mai ca parte din Pactul verde european, prevede acțiuni pentru îmbunătățirea sănătății pădurilor europene și consolidarea rezilienței noastre la incendiile forestiere, incluzând și obiectivul de plantare a cel puțin 3 miliarde de copaci până în 2030.