Wizz Air isi propune să utilizeze cât mai puțin combustibil

Wizz Air, una dintre cele mai mari companii aeriene din Europa anunță zece noi inițiative de economisire a combustibilului ca parte a angajamentului său continuu de a reduce emisiile de carbon cu 33% până în 2030.

În plus față de cele 25 de inițiative ale companiei aeriene de economisire a combustibilului puse în aplicare în ultimii ani, Wizz Air spune că se concentrează pe soluții noi, cum ar fi dezvoltarea unui model pentru estimarea greutății zero a combustibilului, eliminarea combustibilului suplimentar inutil datorită optimizărilor din sistemul de planificare a zborului și introducerii unor factori de performanță mai exacți pentru o precizie mai mare în predicția consumului de combustibil.

“Fiecare decolare și aterizare reprezintă o oportunitate de a economisi combustibil, fiecare fază de zbor este analizată pentru cea mai minuțioasă optimizare, impactul pe care îl are asupra emisiilor de carbon fiind semnificativ”, spune Heiko Holm, Chief Operations Officer la Wizz Air

Wizz Air a introdus recomandări piloților pentru a încuraja utilizarea redusă a configurațiilor de flapsuri, atât pentru decolare, cât și pentru aterizare, ceea ce s-a dovedit că duce la economii considerabile în consumul de combustibil. Acest lucru se datorează faptului că pe măsură ce configurarea flapsului este redusă în timpul ascensiunii și coborârii, cu atât este mai redusă rezistența la înaintare, ceea ce duce la consumul a mai puțin combustibil. Statisticile privind aterizările cu poziție de flapsuri redusă sunt promițătoare, cu o economie estimată de 2.000 de tone de combustibil, eliminând din aer aproximativ 6.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

Luând în considerare condițiile de zbor și marjele de siguranță, poziția redusă a flapsurilor pentru aterizare economisește aproximativ 15 kg de combustibil per abordare. Într-un an, acest lucru ar însemna reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon echivalente cu 92.300 de mașini care circulă de la București la Lugoj (500 km).

Compania aeriană se angajează să își mărească flota cu aeronave Airbus de ultimă generație, fiind echipate cu sharklets pentru a reduce și mai mult interferența la aripă. Avioanele din gama neo au cu 43% mai puține emisii de zgomot și cu 50% mai puține emisii NOX. Flota actuală a companiei aeriene are o vârstă medie de 5 ani, ceea ce o face una dintre cele mai tinere flote aeriene din lume. Acest lucru, asociat cu un design de rețea care evită zborurile de conectare inutile și cele mai ușoare materiale utilizate în cabină, este ceea ce face operațiunile Wizz Air să fie atât de eficiente.