Investiție de 30 milioane de dolari într-un proiect solar de 45 MW în județul Sălaj

Un proiect solar de 45 MW, în valoare de aproximativ 30 de milioane de dolari, va fi dezvolat în localitatea Sărmășag, județul Sălaj. Proiectul achiziționat este în faza “ready to build”, iar banii vor fi investiți în construcția parcului care ar urma să fie pus în funcțiune în primul trimestru din 2022.

Acest proiect de 45 MW este primul pas al Restart Energy în strategia de dezvoltare și integrare a segmentului de upstream al companiei cu proiecte de energie regenerabila de 500 MW până la finalul lui 2025. Restart Energy și-a propus ca în fiecare din următorii cinci ani să cumpere sau să dezvolte proiecte de 100 MW. Proiectele vor necesita investiții estimate la 100 de milioane de dolari anual și sunt vizate domeniile solar, eolian, biogazului, biomasei și energiei geotermale.

Parcul de la Sărmășag va avea o producție anuală de energie de 55 milioane KWh, suficientă pentru alimentarea a aproximativ 30.000 de gospodării cu energie verde. Prin punerea în funcțiune a acestuia se va evita eliberarea în atmosferă a 1,23 mil tone CO2 pe perioada de operare de 25 ani.

Proiectul va crea 115 de locuri de muncă

Proiectul de la Sărmășag a fost achiziționat la stadiul de “brownfield” de la o echipă de dezvoltatori cu experiență în domeniul parcurilor de energie verde. Prin acest proiect, Restart își propune să creeze 100 de locuri de muncă temporare (în timpul construcției) și 15 permanente – pe perioada de operare.

Finanțarea proiectului se va face prin surse proprii, fonduri private equity și finanțare bancară. În ianuarie, Restart Energy a anunțat un joint venture cu compania americană de consultanță și administrare a fondurilor Interlink Capital Strategies. În acest parteneriat, Interlink activează ca un consilier strategic pentru finanțarea proiectelor de energie verde de 500 MW pe care Restart Energy vrea să le dezvolte în următorii cinci ani în România și țările vecine. Aceste proiecte vor necesita investiții de 500 de milioane de euro.

În această tranzacție, Restart Energy a fost asistată de casa de avocatură “Bondoc și Asociații”.

Restart Energy a avut în 2020 o cifră de afaceri de 120 de milioane de lei și profit net de 13 milioane de lei. Planurile managementului sunt ca anul acesta compania să își majoreze cifra de afaceri la 220 de milioane de lei și profitul net la 24,2 milioane de lei.

De curând, Restart a încheiat cu succes prima sa emisiune de obligațiuni dedicate dezvoltării și achiziției de active de producție a energiei regenerabile în România, atrăgând astfel 16,3 milioane de lei. Oferta a fost suprasubscrisă, subliniind interesul ridicat al investitorilor pentru companie, dar și pentru segmentul energiei verzi.