Peste un milion de tone metrice de apă radioactivă tratată vor fi eliberate în curând din centrala nucleară Fukushima distrusă în ocean, în urma unei decizii a guvernului japonez. Planul a ridicat critici puternice acasă, în special de către pescari, și în rândul țărilor vecine, cum ar fi China. Inspectorul AIEA vizită Fukushima.
Decizia vine la mai bine de un deceniu după dezastrul nuclear din 2011 la centrala din Fukushima Daiichi, care a suferit topiri în trei dintre reactoarele sale din cauza unui cutremur și a unui tsunami. În încercarea de a controla precipitațiile radioactive, peste 1.000 de rezervoare au fost folosite pentru a menține apa tratată, dar încă radioactivă, care a menținut reactoarele reci.
Dar soluția a fost doar temporară, întrucât compania care se ocupă de uzină nu mai are acum depozitul pentru această apă. Experții au sugerat în repetate rânduri să-l elibereze în mare într-un mod controlat, dar localnicii s-au opus vehement planului. Acum, guvernul a declarat că eliberarea apei este „cea mai realistă opțiune”.
Primul ministru, Yoshihide Suga, a declarat săptămâna aceasta într-o ședință a miniștrilor că guvernul a decis că eliberarea apei în Oceanul Pacific este „inevitabilă pentru a realiza recuperarea Fukushima”. Lucrările pentru eliberarea apei vor începe în aproximativ doi ani, întregul proces urmând să dureze decenii.
Apa stocată în rezervoare nu va fi evacuată așa cum este. În schimb, va fi tratat printr-un sistem care elimină cea mai mare parte a materialului radioactiv, cu excepția tritiului, un izotop de hidrogen care nu dăunează oamenilor în cantități mici. Tritiul „emite radiații slabe” și impactul său asupra sănătății „este foarte scăzut”, se arată într-o declarație guvernamentală.
Procesul de descărcare va fi monitorizat de terți, inclusiv de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Șeful agenției, Mariano Grossi, a declarat pentru CNN că nu există „nici un rău” în eliberarea apei tratate în mare. Acest lucru a fost făcut în multe părți ale lumii și nu a fost raportat niciun impact negativ asupra mediului, a explicat Grossi.
Totuși, reasigurările Japoniei nu au liniștit nervii țărilor vecine, ale grupurilor ecologiste și ale pescarilor locali – îngrijorați de implicațiile deciziei Japoniei. China a spus că planul este „extrem de iresponsabil” și a acuzat Japonia că nu a luat în considerare „îndoielile și opoziția internă și externă”. Într-o declarație, ministerul chinez de externe a declarat că eliberarea apei „va afecta grav sănătatea și siguranța publică internațională și interesele vitale ale oamenilor din țările vecine”.
Coreea de Sud a împărtășit îngrijorarea, spunând că decizia ar putea „afecta direct sau indirect siguranța poporului coreean și a mediului înconjurător în viitor”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al țării, Choi Young-sam, a declarat într-un briefing de știri că Japonia ar fi trebuit să se consulte cu țările vecine și să fie mai transparentă.
Între timp, comunitățile de pescari au declarat că eliberarea apei va anula ani de muncă grea pentru a reconstrui încrederea consumatorilor în fructele lor de mare. Kanji Tachiya, care conduce o cooperativă locală de pescuit din Fukushima, își exprimă dezacordul față de AFP: „Nu putem sprijini această mișcare pentru a încălca această promisiune și a elibera apa în mare unilateral”.