L-arginina – un aminoacid esenţial pentru organismul uman

L-arginina – un aminoacid esenţial pentru organismul uman

L-arginina este un aminoacid esenţial pentru funcţionarea organismului nostru. Află care sunt beneficiile acesteia şi când este necesar un aport suplimentar.

L-arginina este unul dintre aminoacizii de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. Ca și alți aminoacizi, L-arginina joacă un rol important în construirea proteinei. Corpul poate folosi proteinele la formarea mușchilor și la reconstruirea țesuturilor. Drept urmare, cercetătorii au investigat eficacitatea L-argininei în prevenirea şi tratarea diverselor afecţiuni.

De asemenea, L-arginina este esenţială pentru buna funcţionare a ficatului şi a sistemului cardio-vascular, îmbunătăţirea performanţelor sportive şi menţinerea sănătăţii copiilor, în perioada de creştere.

Banner blog Neutrient Total Vitamina C

Cuprins

  • Ce este L-arginina?
  • Beneficiile L-argininei
  • Contraindicațiile L-argininei
  • Efecte secundare ale L-argininei
  • Surse naturale de L-arginină

Ce este L-arginina?

Arginina este un aminoacid din grupul substanţelor ortomoleculare, care ajută la  susţinerea funcţiilor hepatice şi cardiovasculare. L-arginina este o formă de arginină foarte importantă  pentru adulţi, dar esenţială pentru sugari, copii şi adolescenţi aflaţi în perioada de creştere, deoarece sinteza endogenă şi aportul prin alimentaţie nu acoperă necesarul zilnic. L-arginina este, de asemenea, extrem de necesară pentru persoanele care suferă de infecţii grave sau recidivante, tumori, arsuri sau răni greu cicatrizabile, afecţiuni cardiovasculare sau diabet.

L-arginina este esențială şi în procesele metabolice ale mușchilor deoarece asigură un vehicul de transport, depozitare și excreție a azotului. De asemenea, este importantă în procesele de regenerare a ţesuturilor.  

Pe lângă construirea de proteine, L-arginina eliberează oxid nitric în sânge. Oxidul nitric acționează prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate ajuta la anumite afecțiuni circulatorii.

Corpul unei persoane produce în mod natural L-arginină în condiții normale. De asemenea, oamenii obțin L-arginină suplimentară din alimentație. Carnea roșie, peștele, lactatele și ouăle conțin toate cantități reduse de L-arginină care ajută organismul să-și reumple resursele necesare. Ocazional, nevoia unei persoane de L-arginină poate depăși capacitatea organismului de a o produce sau consuma natural. Acest lucru este adesea valabil pentru adulții în vârstă, pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale sau pentru vegetarieni.

În aceste cazuri, oamenilor li se poate prescrie L-arginină artificială sub formă de suplimente. Însă, aceasta trebuie administrată cu prudenţă.

Deși L-arginina este considerată sigură în doze moderate, prea multă L-arginină poate avea reacții adverse severe, inclusiv decesul. Este important să înțelegi modul în care suplimentul poate interacționa cu organismul și cu medicamente suplimentare înainte de a-l lua.