Scăderea poluării a permis ca munţii Himalaya să poată fi văzuţi în multe zone din India pentru prima oară în ultimele decenii

Lanțul montan Himalaya este unul dintre cele mai lungi din lume, faimos pentru faptul că are cele mai înalte culmi muntoase din lume, inclusiv Vârful Everest. În ultima perioadă, scăderea nivelului de poluare a permis ca aceşti munţi să fie văzuţi din mai multe locuri din India.

Credit Foto: Anshul Chopra

Vederea lanţului montan o raritate într-o ţară care are probleme extrem de mari cu poluarea aerului, şi nu s-a mai întâmplat din vremea celui de-al Doilea Război Mondial.

Fotografii din India s-au grăbit să ajungă pe acoperișurile lor pentru a surprinde momentul care a apărut ca urmare a măsurillor de autoizolare, luate la nivel global ca urmare a pandemiei COVID-19, şi care au dus la o scădere semnificativă a poluării.

Locuitorii din orașele indiene, atât de îndepărtate precum Punjab, aflat la 230 de km distanţă, au văzut o întindere albă strălucitoare peste orizont, realizând că este vorba de vârfurile acoperite cu zăpadă din Himalaya. Asta este ca și cum ai vedea munții Benguet din Manila, la mai mult de 230 de kilometri.

Din păcate, aceasta va fi probabil prima și ultima dată când această generație pot vedea marele lanţ Himalaya cu ochiul liber de la kilometri distanță. Specialiştii estimează că nivelul de poluare va creşte la loc, odată ce economia globală va porni.