Licuricii sunt amenințati cu dispariţia din cauza pierderii habitatului, pesticidelor și poluării luminoase – studiu

Anumite specii de licurici pot fi expuse riscului de dispariție din cauza pierderii habitatului, folosirea pesticidelor și poluării cu lumină artificială, averizează experții în urma unui studiu academic efectuat de specialişti din întreaga lume.

În lume există peste 2.000 de specii diferite de licurici, dar un nou studiu, publicat în Bioscience, avertizează că aceștia vor dispărea total, din cauza oamenilor.

Majoritatea speciilor de licurici nu sunt bine documentate în ceea ce privește populațiile, date substanțiale existând doar pentru câteva dintre ele, cum ar fi licuriciul european comun și o specie separată găsită în Malaezia. Însă aceste date au arătat scăderi, ridicând îngrijorarea că licuricii ar putea să se fi confrunte cu o criză.

„Dacă oamenii vor licurici în viitor, trebuie să ne uităm serios la acest aspect”, a spus Sara Lewis, profesoară de biologie la Universitatea Tufts din Massachusetts, care a condus sondajul. „Licuricii sunt insecte incredibil de atractive, poate cele mai iubite dintre toate insectele, pentru că sunt atât de vizibile, atât de magice. Stârnesc mirare în oameni. Când vă aflați în curte sau în parc, îi observați și vă mirați. Sunt unul dintre puținele lucruri care oferă în mod universal oamenilor un sentiment de îndrăgostire în natură”.

Lewis conduce o echipă de biologi asociați cu Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii care încearcă să înțeleagă mai bine provocările cu care se confruntă licuricii și să găsească soluţii pentru salvarea acestora.

„Vrem să facem în aşa fel încât licuricii să ne lumineze nopțile pentru mult timp”, a declarat Sonny Wong, de la Malaysian Nature Society, membru al grupului.

Unii licurici au un habitat generalizat, dar alte specii prezintă un risc deosebit dacă zonele sunt distruse de dezvoltarea rezidențială sau comercială. Lewis a spus că licuricul Bethany Beach, găsit doar în câteva zone umede de-a lungul coastei atlantice din Delaware (SUA), este un exemplu de specie de licurici aflată într-un astfel de pericol.

„Din păcate, şi oamenilor le place să trăiască pe coastă, astfel că în acea zonă există o dezvoltare rezidențială imensă”, a spus ea.

Licuricii tineri se dezvoltă ca larvă sub pământ sau în așternutul frunzelor, ceea ce îi face vulnerabili la insecticidele folosite pentru a îndepărta dăunătorii care atacă culturile. De asemenea, licuricii au de suferit din cauza poluării luminoase din ultimul secol, o problemă despre care oamenii de știință au avertizat că determină declinul altor insecte, în special moliile.  Licuricii luminează în timpul ritualului de împerechere, iar lumina artificială îi împiedică să facă acest lucru.

Pe lângă frumusețea lor incandescentă, licuricii sunt considerați importanți în ecosistem, deoarce alte creaturi precum limacşii și melcii se bazează pe aceştia.