Mural în Valea Jiului, simbol pentru o tranziție energetică echitabilă și verde

Valea Jiului este, în această perioadă, subiectul unor discuții despre tranziția de la activitățile de minerit la un viitor bazat pe turism, cluburi de robotică, energie verde și sustenabilă. Ca un simbol al schimbărilor prin care trece zona, artistul IRLO a realizat la Petroșani un mural, cu sprijinul Greenpeace România și Valea Jiului Implicată.

Graffiti-ul vine la finalul celor patru săptămâni de dialog constant cu comunitatea locală, trei consultări publice și nenumărate dialoguri directe cu trecători și localnici. Utilizând un mod de exprimare al cărui inițiator în Valea Jiului este Ion Barbu, proiectul a revitalizat un areal din centrul municipiului Petroșani.

Realizarea muralului în Valea Jiului aduce în discuție viitorul regiunii într-un moment extrem de important – în prezent, se lucrează la strategia de dezvoltare post cărbune a Văii Jiului în contextul în care Europa se pregătește pentru o tranziție energetică echitabilă și verde, unde oamenii și natura sunt pe primul loc.

“Valea  Jiului este extrem  de vie – cu oameni care vorbesc, pun întrebări și se mobilizează pentru viitorul lor. Zonele miniere care și-au imaginat viitorul au reușit să se dezvolte. O tranziție echitabilă și verde este posibilă atunci când oamenii încep să vorbească despre viitorul lor și despre alternative la minerit, reușind să strângă comunitatea în jurul unor proiecte comune. Iar în Valea Jiului lumea vorbește deja despre turism, cluburi de robotică, energie verde și sustenabilă. Valea Jiului poate să facă o surpriză frumoasă și să devină o zonă reper pentru dezvoltarea unei economii circulare, verzi și sustenabile, care pune în centru calitatea vieții oamenilor ”, a declarat Vlad Cătună, Greenpeace România, Coordonator campanii Climă și Energie.

„Suntem extrem de bucuroșii pentru că avem șansa să colaborăm cu Greenpeace și, iată, să avem în centrul orașului această pictură, primul nostru mural construit pe baza poveștilor pe care IRLO le-a ascultat în ultimele săptămâni de la locuitorii Văii Jiului. Suntem extrem de entuziasmați de rezultat, am fost extrem de entuziasmați încă de la început și ne păstrăm entuziasmul și acum gândindu-ne la toate ideile frumoase care s-au creionat în jurul acestei picturi și pe care abia așteptăm să le implementăm alături de voluntarii Valea Jiului Implicată, împreună cu întreaga comunitate.”,  spune Adina Vințan, Coaliția Valea Jiului Implicată.

Stilul lui IRLO este cunoscut în special în raport cu mișcarea lowbrow, comics și graffiti, dar și datorită variațiunilor de teme pop suprarealiste și fantasy. În lucrările lui, personajele supranaturale se îmbină de fiecare dată cu teme mistice, uneori sub forma unor satire sau ironii controversate. Dialogul aparent repetitiv al personajelor sale reprezintă deseori înălțarea, trezirea conștiinței, o transformare ludică a sacrului evidențiată de contraste.

Versatil și provocat de noi situații, IRLO și-a pus amprenta pe avioane, locomotive, vagoane, tramvaie, buldozere, tractoare, mașini, dar în special pe pereți de mari dimensiuni. Deține două recorduri în România: cea mai mare murală din țară, în Timișoara, prin FISART și TM2021 realizată în 2019, și cea mai mare murală dintr-un centru istoric în România, în Brașov, în același an. IRLO este printre puținii artiști stradali din România care abordează teme sociale în lucrările lui.