În sezonul murăturilor, prepararea acestora depinde de bugetul alocat, timp, dar și de îndemânarea gospodinei. Cine nu și-a făcut încă provizii poate încerca o rețetă de murături rapide. Vor ieși crocante și delicioase și sunt gata cât ai clipi.
Murăturile rapide, un deliciu
Chef Joseph Hadad prezintă pe blogul său rețeta murăturilor rapide, pe care să o folosiți în situații de urgență. Și nu numai, pentru că sunt foarte gustoase.
„Aveți nevoie de conopidă, țelină rădăcină și apio, morcov, gulie, păstârnac, ardei gras și ardei iute. Pentru murare aveți nevoie de 150 ml oțet la 1 litru de apă, 4-5 foi de dafin, 6-7 căței de usturoi tăiați pe jumătate, 1 linguriță boabe de piper negru, 2 linguri de sare și 3 linguri de zahăr. Se dau un clocot și apoi se toarnă peste legumele curățate și tăiate așa cum vreți, dar preferabil groase cam de un centimetru. Se acoperă și se lasă la temperatura camerei 5 ore, după care se dau la frigider pentru 3 zile.
La noi, la marocani, se adaugă și curcumă pentru culoare. Tot pentru culoare puteți adăuga și sfeclă.
Ies niște murături foarte gustoase și crocante, numai bune pentru masa pe care o plănuiți în weekend”, arată cunoscutul bucătar.
Ingredientul banal care strică rapid murăturile. Ce să nu pui niciodată în conservele pentru iarnă
Pentru murături crocante și aromate, zeama este foarte importantă. Ca să nu facă mucegai și să se tulbure, trebuie să avem grijă la ingredientele pe care le folosim.
Banala apă de la robinet vă poate crea neplăceri. Este dură, de aceea este indicat să o fierbi înainte de o pune peste legumele pe care le pregătești pentru iarnă. Indicat este să fierbi apa cu o zi înainte de a o adăuga peste murături, scrie foodstory.ro.
Se știe că sarea este cel mai important ingredient la prepararea conservelor, însă sarea de masă le poate altera imediat. Există în comerț sare specială pentru murături. Sarea grunjoasă le va menține fragede pe parcursul iernii, iar zeama nu se va tulbura.
„Dacă zeama murăturilor a început să se tulbure și să capete un miros neplăcut, este posibil să nu fi sterilizat bine borcanele. Totodată, zeama din borcan trebuie să acopere toate legumele care se află acolo„, arată sursa citată.
Și depozitarea borcanelor contează foarte mult. Ele trebuie păstrate într-un loc răcoros. De aceea, temperatura din cămară este foarte importantă. Dacă în locul unde depozitezi murăturile este prea cald, floarea și mucegaiul se vor extinde rapid și vor compromite conservele.