Nouă activități de organizare și sortare pentru zilele de izolare în casă

Acum ai tot timpul din lume să-ți organizezi casa așa cum ai visat, așa că îți dăm nouă direcții de unde ai putea să începi: provocări pe ceas sau pe numărul de obiecte, ca să fie totul mai distractiv.

Fii musafir în casa ta 

S-ar putea să fie dificil să-ți dai seama ce e în neregulă în casa ta pentru că te-ai obișnuit cu spațiul. Fă un exercițiu și imaginează-ți că ești doar în vizită. Ce ți se pare în plus? E încărcată casa? De ce te-ai putea lipsi?

Câte cinci minute pe zi

Dacă până acum n-ai avut curaj să te apuci de organizat lucrurile din casă, începe cu cinci minute pe zi. Astfel, n-o să te simți copleșit.

Renunță la câte un lucru pe zi

O altă metodă de a începe ușor este să renunți la un lucru pe care nu-l folosești în fiecare zi.

Umple un sac de gunoi 

Scopul este să umpli un sac de gunoi cu lucruri care trebuie donate sau aruncate, însă regula este destul de flexibilă. Poate să fie un sac de persoană sau pe toată casa, pe lună sau pentru toată perioada de autoizolare. Sau poți să te inspiri de aici și să aduni 40 de saci în 40 de zile.

Acceptă provocarea 12-12-12

Astea înseamnă să pui de-o parte 12 produse care trebuie donate, 12 – aruncate și 12 – returnate.

Jocul de-a Minimalismul

Ar trebui să începi în prima zi a unei luni – să zicem 1 aprilie – și să scapi de un lucru egal cu data din calendar. În prima zi, renunți la un lucru, în a doua zi, la două, în a 15-a – 15. La finalul lunii vei fi donat/aruncat/returnat 465 de lucruri.

Contra-cronometru

Fă o sesiune de organizare sau sortare pe ceas, în cinci, 10 sau 30 de minute. Evaluează cât de repede poți lucrurile din jurul tău și dă-le deoparte pe cele pe care nu le mai folosești.

Apucă-te de sarcinile pe care le tot amânai

Poate că ai teancuri de hârtii adunate pe birou, rafturi de cărți care doar adună praf, haine de care nu te-ai mai atins de cinci ani, un inbox plin de mailuri, un desktop încărcat de iconițe. Dă-ți timp acum să te ocupi de toate aceste sarcini pe care le amânai din cauză că erai ocupat.

Organizează-ți cămara

Acum e un moment numai bun să scoți toată mâncarea depozitată în dulapuri și în cămară. Verifică data de expirare a alimentelor, notează-l pe o listă și așază-le astfel încât să-ți fie la îndemână. Apoi, când trebuie să gătești, fă meniul în funcție de acea listă.

După ce ai adunat câțiva saci de lucruri de care vrei să te lipsești, depozitează-le în balcon sau în garaj până când se va termina perioada de autoizolare, dar și ca să te bucuri totuși de rezultatele eforturilor tale.