O platformă digitală încurajează spiritul civic al românilor, care pot redirecţiona 3,5% din impozitul pe salariu pentru a susţine ONG-ul preferat

Până pe 15 martie, oricine doreşte poate redirecţiona 3,5% din impozitul pe salariu pentru a susţine ONG-ul preferat prin formularul 230. Voluntarii de la Code for Romania au construit  în acest sens platforma digitală redirectioneaza.ro.

Prin digitalizarea și accesibilizarea procesului de selecție a ONG-ului, cât și a completării corecte a formularului 230 soluția digitală oferită prin redirectioneaza.ro simplifică pentru cele peste 1.200 de ONG-uri înscrise în acest moment în platformă un proces realizat până de curând doar cu pixul pe hârtie.

Astfel, ONG-urile pot aloca mai mult timp cauzei căruia i se dedică, fiind scutiți de nevoia de a petrece timp și resurse pentru coordonarea de acțiuni publice offline. Și în 2020, platforma redirectioneaza.ro este susținută de către Patria Bank și Fundația Globalworth.

“Din păcate, numărul persoanelor care nu completează formularul 230 prin care își direcționează parte din impozit către un ONG este foarte mare și de obicei există două cauze – odată este procesul greoi, apoi este vorba de lipsa unei centralizări a ONG-urilor ce pot fi susținute. Pe cealaltă parte, ONG-urile se străduie să transmită mesajul legat de redirecționare, dar e dificil să atingă un număr mare de contribuabili dată fiind lipsa de resurse necesare cât și a timpului limită impus – 15 martie 2020. Este estimat ca doar 20% dintre contribuabili aleg să își redirecționeze parte din impozit către o cauză”, se arată într-un comunicat al celor trei enităţi implicate.

Peste 10.100 de formulare au fost colectate prin redirectioneaza.ro în 2019 şi peste 1.200 de ONG-uri au profil activ pe platformă. De asemenea, ONG-urile au acces gratuit, iar platforma a fost premiată cu locul întâi la Gala Societății Civile în 2019.

Pașii pe care îi ai de făcut pentru a redirecționa până la 3,5% din impozit unui ONG prin platformă:
* Intri pe redirecționează.ro;
* Alegi ONG-ul care ți se potrivește din cele peste 1.200 prezente ;
* Completezi formularul de pe pagina ONG-ului ales din redirectioneaza.ro;
* Descarci fișierul PDF completat cu datele tale și cu cele ale ONG-ului și îl tipărești;
* Semnezi formularul și apoi ai următoarele opțiuni:
* Îl trimiți prin poștă, cu scrisoare recomandată, către unitatea ANAF de care aparții – redirecționeaza.ro oferă toate informațiile necesare despre destinatarul corect;
* Îl trimiți prin curier sau poștă la adresa ONG-ului și acesta se va ocupa de depunerea lui. Găsești adresa de corespondență în pagina ONG-ului ales de către tine din redirectioneaza.ro.

Aplicația redirectioneaza.ro devine astfel un instrument care încurajează spiritul civic. Nu doar că poți să completezi formularul 230, dar poți și să faci cunoscută platforma prietenilor, familiei, colegilor. Astfel mesajul ajunge la tot mai multe persoane, iar efectele pozitive ale fondurilor generate de cei 3,5% se vor simți prin puterea mai mare a ONG-urilor de a susține cauzele cărora se dedică în viitor.

Code for Romania este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2016 cu scopul de a rezolva probleme din societatea românească cu ajutorul tehnologiei.

Patria Bank este o bancă românească listată la Bursa de Valori București, cu prezență la nivel național, dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor locali.

Fundația Globalworth a fost înființată în 2018 de Globalworth, liderul pieței de clădiri de birouri din România și Polonia, și este o entitate non-profit, fiind independentă de activitățile comerciale ale grupului. Fundația are ca misiune dezvoltarea de proiecte pe trei piloni principali: oameni, locuri și tehnologie.