Pădurile tropicale își pierd capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă și ar putea chiar să elibereze mai mult carbon în aer în următorul deceniu, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature, anunţă Euronews.
Incapacitatea în creştere a pădurilor de a face să “dispară carbonul”, ar putea precipita o criză climatică cumplită.
Puterea de absorbţie a carbonului din cele două cele mai extinse păduri tropicale ale lumii, pădurile tropicale africane și amazoniene, „este saturată”, arată datele studiului, care a urmărit 300.000 de copaci în 565 de păduri tropicale timp de peste 30 de ani.
Acest lucru se datorează exploatării și agriculturii agresive, precum și impactului schimbărilor climatice, cum ar fi secetele mai dese și incendiile forestiere, care încetinesc creșterea și ucid copacii.
Până în 2030, aceste păduri tropicale pot înceta să absoarbă carbon și să se transforme în surse de carbon.
Autorul principal al studiului, Dr. Wannes Hubau, fost cercetător post-doctoral la Universitatea din Leeds, a spus că situația actuală este „destul de dramatică” și că nu este timp de pierdut.
„Am constatat că unul dintre cele mai îngrijorătoare impacturi ale schimbărilor climatice a început deja”, a declarat Simon Lewis, profesor la școala de geografie a Universității Leeds, unul dintre autorii principali ai cercetării. „Acest lucru se întâmplă cu câteva decenii înainte termenului prezis de cele mai pesimiste modele climatice.”
În ultimele trei decenii, cantitatea de carbon absorbită de pădurile tropicale intacte a scăzut, potrivit studiului de la aproape 100 de instituții științifice. Acum preiau o treime mai puțin de carbon decât au făcut-o în anii 90, din cauza impactului temperaturilor mai ridicate, secetelor și defrișărilor. Este posibil ca această tendință descendentă să continue, deoarece pădurile sunt amenințate tot mai mult de schimbările climatice și de exploatare. Pădurea tropicală tipică poate deveni o sursă de carbon până în anii 2060, potrivit lui Lewis.
„Oamenii au avut noroc până acum, întrucât pădurile tropicale extrag mult din poluarea noastră, dar nu pot continua să facă asta la nesfârșit”, a spus acesta. „Trebuie să reducem emisiile de combustibili fosili înainte ca ciclul global al carbonului să funcționeze împotriva noastră. Acum este timpul pentru acțiune. ”
Absorbţia carbonului din atmosferă de către pădurile tropicale a atins vârful în anii 90, când au fost scoase din aer aproximativ 46 miliarde de tone, echivalent cu aproximativ 17% din emisiile de dioxid de carbon din activitățile umane. Până în ultimul deceniu, această cantitate a scăzut la aproximativ 25 miliarde tone, sau doar 6% din emisiile globale.
Diferența este aproximativ aceeași cu un deceniu de emisii de combustibili fosili din Marea Britanie, Germania, Franța și Canada.
Profesorul Hubau a subliniat, de asemenea, că pădurile tropicale sunt încă rezervoare imense de carbon, stocând 250 de miliarde de tone de carbon doar în copaci.
“Acest stoc este echivalent cu 90 de ani de emisii globale de combustibili fosili la nivelul de astăzi”, a spus el.
Pentru a opri acest cerc vicios să se întâmple, a spus Hubau, există o singură soluție: „Reduceți emisiile de CO2 la zero. Acum”.