Pomi fructiferi care au rod vara și cum îi îngrijești?

Pomi fructiferi care au rod vara și cum îi îngrijești?

Fructele proaspete și dulci din grădina ta proprie sunt exact ceea ce îți dorești să ai pe masa ta. Diversitatea de plante fructifere autohtone este uriașă iar la acestea se mai adaugă și fructele exotice dintre care multe specii cresc foarte bine și la noi.

Cel mai important aspect legat de pomii fructiferi este acela să fie amplasate într-un loc însorit. În cazul în care ai o grădina umbroasă atunci va trebui să optezi pentru specii de pomi înalți pentru a putea beneficia de lumina necesară pentru a se dezvoltă. Totuși, pomii trebuie să fie protejați și să fie îngrijiți corespunzător pentru a putea da rodul mult așteptat.

Cum trebuie întreținuți pomii fructiferi de vară ?

Printre pomii fructiferi pentru care poți opta pentru a te bucură de un rod bogat în timpul verii sunt cireșii, vișinii, măr, caiși sau chiar piersici. Desigur, este important să te asiguri că sunt îndeplinite toate condițiile pentru că pomii să poată crește sănătos și să aibă un rod bogat.

Adeseori, pomii fructiferi tind să fie ignorați deoarece se consideră că o dată ce au prins aceștia nu mai au nevoie de îngrijire până la toamna. Însă, realitatea este complet altă deoarece există câteva intervenții care trebuie să fie făcute în mod regulat și care pot face diferența dintre o recolta bogată și una slabă. 

Cele mai multe aspecte legate de întreținerea pomilor fructiferi au legătură cu climă, poziționarea geografică și specie. Pomii fructiferi trebuie să fie udați în perioada verii pentru a crea un impuls vegetativ necesar pentru a asigura rezistență acestora pe perioada iernii. De exemplu, un măr de vara va primi mai multă apă în luna iunie decât un prun de toamna. Udarea trebuie să fie făcută minim de două ori pe săptămâna iar în caz de seceta acestea pot să fie udat mai des dar fără a face exces. Nu te baza pe ploi deoarece vremea poate să traverseze perioade secetoase.

De asemenea, este recomandat să verifici regulat dacă pomii sunt sănătoși ne recomanda Jardina.eu, pepinieră din nordul țării. Caută orice semn de boală pe frunze, pe fructele tinere și pe ramurile în creștere. Orice boală trebuie să fie tratată cât mai rapid pentru a diminua efectele. Nu stropi pomii în perioada de înflorire și utilizează întotdeauna fungicidele și insecticidele conform recomandărilor producătorilor a acelor produse pentru a evita uscarea pomilor.

Ce trebuie să știi pentru a putea obține o recoltă bogată ?

Modul în care tratezi pomii fructiferi în această perioadă are o influență directă asupra rodului pe care îl vei obține mai târziu. Capacitatea de coacere a unui pom fructifer este fixă în general. Un număr mai mare de fructe nu duce la un număr mai mare de kilograme de fruct ci la fructe mai mici și mai multe. Dacă, de exemplu, rupi excesul de fructe vei avea parte de mere mai puține dar mai mari.

Merii, perii, prunii, piersicii și alți pomi fructiferi din grădina ta pot fi stimulați să rodească mai bine dacă li se coboară crengile de rod cu ajutorul unor greutăți modice în funcție de specie și de grosimea ramurii, operațiune care se poate realiza în luna iunie. Crengile coborâte astfel trebuie să fie urmărite în permanentă iar greutățile eliminate imediat ce se constată că acestea sunt prea mult pentru copacul respectiv.

Sursa foto: pexels.com