Prima clădire de birouri din România care devine Zero Waste

Zero Waste Europe anunţă că a acordat pentru prima oară în România precertificarea Zero Waste unei clădiri de birouri – Amera Tower din Cluj-Napoca.

Clădirea Amera Tower din Cluj Napoca a parcurs un proces complex care a inclus monitoritorizare independentă, măsuri de reducere a risipei și prevenire a generării de deșeuri, reorganizarea și optimizarea colectării separate, politici de mediu și training pentru ocupanți. În urma acestor măsuri a reușit să crească rata de colectare separată de la 6,47% la 77%, în doar șase luni de zile.

Precertificarea este primul pas pentru obținerea certificării Zero Waste Building, oferite de Zero Waste Europe, care presupune îndeplinirea unor obiective-cheie stricte de mediu, sociale și de economie circulară.

Pe termen lung, implementarea măsurilor poate îmbunătății calitatea vieții ocupanților și conservarea resurselor naturale neregenerabile.

Ce este certificarea Zero Waste
Sistemul de certificare Zero Waste Building este un standard de evaluare și certificare internațional, independent, bazat pe metodologia Zero Waste International Alliance, dezvoltat de Zero Waste Europe în colaborare cu Zero Waste România. Sistemul de certificare este gestionat de către Mission Zero Waste Academy (MiZA), organizație înființată de Zero Waste Europe pentru a dezvolta și gestiona o varietate de sisteme de certificare și programe conexe, la nivel internațional.