Primele sticle de plastic, produse din deșeuri textile

Carbios, o companie care caută soluții noi ca să reinventeze ciclul de viață al polimerilor din plastic și textile, a anunțat că a produs primele sticle din deșeuri textile care au un conținut ridicat de PET.

„Sunt foarte mândru că am transformat cu succes textilele din poliester în sticle transparente, care au aceleași proprietăți ca cele făcute din PET virgin. Această inovație ne va permite să ne extindem sursele pentru materie primă, care, până acum, constau în deșeuri de plastic”, a declarat profesorul Alain Marty, director științific la Carbios.

Compania franceză a anunțat că poate prelucra 42 de milioane de tone de deșeuri textile pe an. Potrivit reprezentanților, tehnologiile actuale, folosite peste tot în lume, nu permit reciclarea eficientă a acestor deșeuri. Doar o parte dintre acestea pot fi refolosite și încorporate în produse de calitate inferioară, cum ar fi pentru căptușeală, izolare sau transformate în cârpe.

Carbios spune că descoperirea sa permite reciclarea fibrelor textile din poliester într-un PET de înaltă calitate, adecvat pentru producția de sticle transparente.

„Acest lucru funcționează în ambele sensuri – deci putem face și un tricou din sticle sau tăvi de unică folosință pentru alimente ”, a spus profesorul Marty.

Francezii au mai transmis că acest proces permite ca deșeurile cu valoare mică să fie recuperate și să primească o nouă viață, cu utilizări mai complexe, și că permite „reciclarea infinită a materialelor plastice și a textilelor pe bază de PET”.

Carbios este o companie care dezvoltă procese biologice inovative pentru a revoluționa sfârșitul vieții materialelor plastice și a textilelor. Prin abordarea unică de a combina enzimele și plasticul, Carbios își propune să răspundă noilor așteptări ale consumatorilor și provocărilor unei tranziții energetice mai largi, încercând să rezolve o „problemă majoră a timpului nostru: poluarea cu plastic și textile”.