Remodelează relația cu tine însuți!

Fie că vorbim despre caracteristici fizice sau despre trăsături de personalitate și competențe,  privirea celuilalt lucrează în beneficiul imaginii proprii despre noi înșine.

Daca oglinda exterioară sau interioară îți spune despre tine: prea slab, prea gras, prea scund, prea lent în gândire, prea fricos, atunci  te ascunzi sub haine lălâi și ți-e frică să iei cuvântul când șeful cere o soluție ingenioasă la cea mai recentă problemă.
Excesul de exigență față de sine, neacceptarea a ceea ce ești, comparațiile defavorabile, te fac prizonierul maniei autodevalorizante. Atunci ceilalti vorbesc ”în locul tău” , iar ei sunt niste oameni liberi.

Remodelează relația cu tine însuți!

  • Ceilalți te privesc cu ochi mai buni decât o faci tu însuți? Nu mai pune sinceritatea lor la îndoială, acceptă această realitate: este efectul detașării, al obiectivării de care tu nu poți beneficia în privința propriei persoane.

•  Încetează să  respingi mereu aprecierile, complimentele. Este ușor să discerni între semnele recunoașterii      reale a meritelor tale și laudele de complezență. Reține-le pe cele dintâi și repune-te în valoare prin prisma lor.

•  Relaxează-te, pentru a capta energia pozitivă pe care o emit ceilalți.

•  Profită de imaginea binevoitoare pe care o au ceilalți despre tine: dezvoltă-ți aptitudinile naturale, calitățile, talentele sesizate de către ei.

Imaginea din oglindă

Avem, la rândul nostru, capacitatea de a spori stima de sine a celuilalt, prin modul binevoitor în care îl privim, vorbim cu el și despre el. Spre câștigul lui și al nostru. Funcționând ca o oglindă generoasă, care întoarce o imagine încurajatoare, stârnim în cel care se oglindește în ochii noștri plăcere și recunoștință. Mecanismul psihologic este simplu: recunoscând valoarea celuilalt nu reducem cu nimic propria valoare, ba dimpotrivă.

Cum putem face asta concret?

• Să dăm frâu liber complimentelor.
• Să spunem lucrurile frumoase pe care le gândim despre ceilalți.
• Să emitem mesaje de recunoștință – verbale sau nonverbal (un zâmbet cald, o strângere de mână etc.).
• Să punem în valoare experiența și competența celorlalți, în loc să le vânăm greșelile.
• Să emitem sugestii binevoitoare, în loc de ”critici constructive”.

Să o luăm și altfel, pe cale energetică: dacă gândul, emoția pe care le emiți spre ceilalți se întorc asupra ta cu aceeași încărcătură (plus/minus) cu care le-ai lansat, cu cât mai hotătât se întorc asupra ta când tu ești destinatarul. ASADAR, TRANSMITE GANDURILE PE CARE ESTI PREGATIT SA LE RECEPTIONEZI.

Remediile florale Bach te ajuta si in acest caz: Mimulus (Cretisoara) pentru a te elibera de frici si anxietate, iar Crab Apple (Marul paduret) iti ofera o oglinda placuta, in care sa te privesti cu ochi mai „dulci”.

Asadar, iesi din „cocon” si piveste-te cu mai multa ingaduita. Iar, daca de unul singur iti este mai greu, incearca hipnoterapia si creaza-ti imaginea de sine pe care ti-o doresti cu adevarat.